KİTAP OKUMALI

ABONE OL
22:58 - 27/08/2021 22:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kitap kelimesi dilimize Arapçadan alınmıştır. El yazması veya basılı yaprakların bir araya getirilmesinden meydana gelir. Yapıt düzyazı veya şiir olarak hazırlanır. Bir yapıtın bölümlerinden her birine kitap denir.

Tek tanrılı dinlerin kitapları kutsaldır. Kitaba el basmak ant içmek, yemin etmek anlamına gelir. Kuran, oku sözüyle başlar. Kız çocuklarını okula göndermemek İslâm’a ait olamaz.

Okuma kitabı olmadan öğrenciler okuma öğrenemez. Kitabevi kitap satar veya basar. Herkesin kitap okuyacağı, halka açık kuruluşlara kitaplık, kütüphane denir. Burada kitaplar tema bölümlerine göre düzenlenir, korunur. Bazı kütüphaneler okuma zevkini artırmak amacıyla, okuma etkinlikleri düzenler.

Didim Belediyesi her yıl kitap imza günleri organize ediyor. Diğer şehirler de bunu örnek aldı. Okur yazarla bizzat karşılaşır. Kitap satmayı teşvik ediyor, fakat okuma günleriyle tamamlansa daha faydalı olur.

Çok kitap alan, evinde yeri kalmazsa hediye edilecek kuruluş, kitaplıklardır.

 

Kitaplıklar beyin, akıl için milletin akaryakıt istasyonları gibidir.                 

Harald Schmidt              

 

Kitap okumayan insanın tek ve dar bir dünyası vardır. Okuyanın dünyası geniş, zengindir. Üzüntüyü dağıtır, çok çeşitli karakterde insan rolü tanıma okumakla mümkündür. Karşılaştırmayı öğretir, böylece iyi ile kötü arasında seçenek gösterir. Okuyan yaşamına anlam yükler, geleceğine yön verir.

İyi konuşmak için iyi kitaplar okunmalı. Okumayan dostlarıyla bir araya geldiğinde konuşacak konu bulamaz.

 

Üç gün kitap okumayınca, konuşma sohbet yavan, tatsız ve tuzsuz olur.                                   

Çin atasözü

Okuyan düşünmeyi öğrenir. Düşünen toplumda öncü olur. Böyle gelmiş böyle gitmez, der. Yanlış giden şeyleri düzeltmek ister, yerinde ve zamanında yapıcı eleştiri yeteneğini geliştirir. Bu nedenle kritik kültürü yerleşmemiş idare sistemlerinde öncü düşünürler tehlike olarak görülür. Bu nedenle başlarına gelmedik şey kalmaz.

Tehlikeli düşünce yoktur, düşüncenin kendisi tehlikedir.

Hannah Arendt

Bir çocuğun, gencin yeteneklerini ortaya çıkarma, geliştirmek ancak okumaya alıştırmakla sağlanır. Olanak ve yeteneklerini tanımayan insanın kendine güveni olmaz, güveni olmayan genç şiddet eğilimli olur. Sözün bittiği yerde şiddet başlar. Mürekkep akmayınca kan akabilir.

Beyni, kalbi ve ruhu zengin olan eğilmez, dik durur.

Halk TV’de Görkemli Hatıralar yayınını, moderatör Serhan Asker boş çuval dik durmaz, kitap okuyacağız, diye yayına nokta koyuyor.

Yayını çok beğeniyorum, çok takipçisi var. Yanlışları, gerçekleri gösteren Halk TV izleyicisine sanat ve kültür penceresinde adeta nefes aldırıyor.

Müzikte de çok gelişme var, sazın orkestrada çalınması çok güzel. Halk türkülerini opera sanatçılarından dinlemeye doyum olmaz.

Okuma televizyon yayınlarının kalitesini yükseltmeye yaramalı. Bu yayını takip eden okurlarım, kendisine iletirse çok sevinirim.

Boş çuvala iyi kitaplar konmalı. Diyelim ki, gerçek tarihi değiştirmek isteyen bir yönetim, sistem var. Genç nesillere yanlış kitapları okutmak doğru değildir. Ayrıca çuvala kum, taş ve odun koyarsak yine çuval dik durur.

Serhan Asker’in sözle tavsiye ettiği kitapların da hiç kimseye faydası olmaz. Haberleri sürekli veren bant yerine, bu yayın esnasında kitapların adı yazılı olarak verilmelidir. Benim gibi okumayı seven, kitaba önem veren bir öğretmen yazar için, yurtdışı Türkleri için kitap önerileri çok daha önemlidir.

Okuma, kitap konusunda yazmamı teşvik ettiği için, Serhan Asker’e teşekkür ediyorum.

 

Ders alınmayan kitaplar, okuru deli, çılgın eder.

Erasmus v. Rotterdam

Cumhuriyet Gazetesi’nde yıllarca makale yazan Mustafa Balbay, ceza evindeyken hücrede yalnız olmadığını, kalabalık olduğunu yazmıştı. Aldığı mektuplarla çok dost edinmişti.

Kitap ve köşe yazılar insanlığa yazılmış mektuptur. Yazıldığı zamanın şahididir, çağın siyasal, kültürel, tarihsel, bilimsel ve sanatsal olaylarını gelecek nesillere aktarır. İyi ve faydalı olanları devam ettirir. Kötü olaylardan ders çıkarmayı öğretir.

Yaşamak için oku!    Stendhal

Kitap tanıtma fuarları özgürlük için direniştir.

Okumadan alim, gezmeden seyyah olunmaz.

O halde, okumayı ihmal edenler hemen okumaya başlayınız.

Bütünün yarısı başlangıçtır, başlamaktır.   Aristoteles

Kitapla kalın!

        

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.