KİLİT TAŞI

ABONE OL
23:44 - 07/02/2021 23:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Önceleri köprüler, kemerler veya kubbeler yapılırken tüm yapıyı dengede tutacak orta kısmına bir taş konurdu, buna kilit taşı denirdi.

Kilit taşı (V) harfine benzer, daire biçiminde örülen, yukardan veya yanlardan gelen, baskılara yapının dayanabilmesi için, tam orta kısmına konan olmazsa; olmaz bir önemli bir taştı. Taş köprülerden geçen onca ağırlığı yılarca kilit taşı ayakta tutmuştur, Dünya kilit taşının 1993 yılında Sırpların Bosna Hersek savaşında birkaç kez bombalayıp yıkamadıkları, daha sonra kilit taşının parçalanmasıyla birlikte sulara gömülen MOSTAR köprüsüyle tekrar hatırladı. Bu Dünya`da da böyledir. Hristiyanların kilit taşı İsa peygamber, Müslümanların Hz. Muhammed, Yahudilerin Musa peygamber, Hindistanlıların Buddadır. Semavi ve Aryan topluluklarda inanç biçimlerinde kilit taşı tekken, Alevi İnanç ve öğretisinde bu (halka) biçimindedir.

Onun için Su; Toprak, Hava ve Ateş dört kapı olarak bilinir, kırk kapıyla ifade edilir. Doğa, bitki, hayvan ve İnsan bir bütündür, yaşam rızalık temeline dayanır, pir; mürşit, rehber olmadan halka bütünlüğü sağlanamaz. Dünya`da birçok lider vardır sevelim veya sevmeyelim o ülkeler için kilit taşı gibidir.

Örneğin Çin için Mao Zedung, Rusya için Lenin, Hindistan için Gandi, İngiltere için Elizabeth, Türkiye için Mustafa Kemal’dir.

Dönem dönem topluma mal olmuş bu liderlerin yerine kendini koymaya çalışan liderler çıksa da toplumla iç; içe olamayıp halktan birisi gibi yaşayamadıklarından dolayı, zaman içerisinde ne ismi ne cismi kalmıştır. Bu tipleri siyasi arenada, iş yerlerinde, derneklerde görmek çok mümkün, bu tür kişiler bakın ben gidersem hiç kimse bir şey yapamaz, ben çalışmazsam herkes aç kalır, ben yönetmezsem memleket batar diyenler Ne tarih ne antropoloji nede biyoloji bilmeyen, birçoğu hasta ruhlardır.

Hakk bizi bu tür düşünenlerden korusun, Hızır yar ve yardımcımız olsun.

 

Ali Sönmez.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.