Karizmatik sanatçı Derdiyok Ali

Karizmatik sanatçı Derdiyok Ali

ABONE OL
00:04 - 09/08/2019 00:04
Karizmatik sanatçı Derdiyok Ali
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Müzik hayatına ilkokul çağlarında başlayan ve halen devam ettiren, Müzik dünyasının ünlü ismi „Derdi Yok Ali „ karizmatik kişiliği ve ilginç kıyafeti ile hayranlarının gönlünde taht kurmuş durumda. Müzik dünyasının ünlü isimlerine besteler veren Derdi Yok Ali’yi yakından tanımak istedik. İşte karşınızda Derdi Yok Ali….

Sizi tanıyabilir miyiz?

Adım Ali Eker Aydoğan (Derdiyoklar) …Malatya´nın Fethiye beldesi, Yukarı Tencı Obası´nda doğmuşum.

Müzik hayatıma ilkokul cağlarında bağlama ile tanıştığımda başladım. Orta okulda çalıp okurken Kazım Amca´mın desteğiyle şiir yazıp beste yapmaya çalıştım. Yazdığım şiirler çeşitli dergilerde yayımlandı. 1972 yılında ilk 45´lik plağımı çıkardım (Derdiyok ismiyle). O yıllarda Türkiye´de ilk defa bağlama düzeniyle bateri, gitar, klavyeyi birlestirdim.1974 yılında Almanya´nın Darmstadt şehrinde oturma hakkına kavuştum. Müzik faaliyetimi konser ve gazino çalışmalarıyla sürdürdüm. 1978´de değerli hocam Arif Sağ´la tanışıp kaset yapma kararı aldım. Daha önceki türümü devam ettirmek zorundaydım.

Profesyonel Müzik Hayatınız nasıl başladı?

Aynı köylüm olan İhsan Güvercin ile birlikte ikili oluşturduk. 1979´da Derdiyoklar olarak ilk kasetimizi Türküola firmasında çıkardık. Modern Folk – Disko Folk türündeki eserlerimiz kısa bir zaman içerisinde büyük ses getirdi. Gerek müziğimiz gerek özel müzik aletlerimiz gerek yöresel giysilerimiz gerek ise kendimize ait sahne şovlarımızla tüm izleyenler tarafından beğeniler kazandık. Çeşitli müzik festivallerinde ödüller aldık. Yurt dışındaki gençliğe büyük bir örnek oluşturduk. Yıllar geçtikçe bizi örnek alıp yüzlerce büyüklü, küçüklü müzik grupları oluşup bizim türümüzü devam ettirmeye çalışarak bizi yaşattılar ve halen yaşatıyorlar. Türkiye ve Avrupa arasında köprü oluşturup Anadolu düğün kültürünü sazımız ve sözümüzle Avrupa´ya taşıyarak geleneklerimize büyük bir boyut kazandırdık. Müzik kültürünü değerli hocalarım Arif Sağ, Orhan Gencebay, Yavuz Top, Musa Eroğlu gibi büyük ustalardan aldım. 1986 yılında- İhsan arkadaş ayrıldıktan sonra – Birçok arkadaşlarla çalışmalarımızı başarıyla devam ettirdik. Bugüne kadar 18 Albüm çıkardık. Her bir, ayrı güzellikte sesler getirdi.

Eserlerinizi kimler seslendirdi?

Çok güçlü eserler üretip eserlerimin birçoğu Türkiye´de ünlü sanatçılar tarafından seslendirildi. En çok ses getiren eserlerim „İsyan Etmek Boşuna (Emine) “- İbrahim Tatlıses, „Türkülerle Gömün Beni “- Güler Duman. Ayrıca özellikle Arguvan Havaları´nı Batı sazlar eşliğinde yabancı ülkelere taşıdık. Hatta İtalya´nın en popüler sanatçıları dahi Arguvan ağzını kendi dilleriyle okudular. Arguvan Ağzı eserlerimizi birçok sanatçı seslendiriyor ama bunlardan en çok ses getirenler „Dam Üstende Uzun Uzun Bacalar “- Belkıs Akkale, „Yılgın Adası “- Sabahat Akkiraz, „Bu Nedir Güller Duman “- Azer Bülbül (en son Izzet Yıldızhan).

Profesyonel müzik çalışmalarımı, başarı grafiklerini, anılarımızı, acı tatlı günlerimizi sayfalarca yazsak anlatamayız

Bu güçlü eserleri nasıl hazırlıyorsunuz?

Başarının sırrı çok okuyup, çok çalışıp, çok güzel konular bulup işledikten sonra değerli büyük ozanlarımız ve yazar çizerlerimizin eleştirisine sunup süzgeçten geçirmek. Bugüne kadar işlenmedik konu bırakmadım. Avrupa´da yabancı düşmanlığına karşı eserlerimle en çok mücadele veren sanatçı unvanı aldım. Son çalışmalarımı yetenekli Piyanistler eşliğinde bateri ve çeşitli telli aletlerle sahne performansımızı başarıyla devam ettiriyoruz.

Konserleriniz devam edecek mi?

Bu yıl gerek yurt içi gerek yurt dışında birçok festivallere ve programlara katılacağım. En son albümüm olan „ Hepsi Bir Hiç „ile sevenlerime sesleneceğim. Buradan hepsine selam ve sevgilerimi sunuyorum.

Röportaj: Taner Tüzün

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.