Karadeniz’de NATO Katılımıyla “Deniz Kalkanı” Tatbikatı

Karadeniz’de NATO Katılımıyla “Deniz Kalkanı” Tatbikatı

ABONE OL
22:05 - 30/03/2023 22:05
Karadeniz’de NATO Katılımıyla “Deniz Kalkanı” Tatbikatı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya’nın Ukrayna işgali sürerken NATO’nun güneydoğu kanadında güvenliği güçlendirmek istediği bir sırada Romanya donanması öncülüğünde Karadeniz’de askeri tatbikat yapılıyor. Tatbikata ABD ve NATO askerleri de katılıyor.

Deniz ve hava tatbikatları, 12 NATO ülkesinden ve bazı ortak ülkelerden 3400 askeri personelin katıldığı Deniz Kalkanı 2023 olarak bilinen tatbikatlar kapsamında yapılıyor.

Romanya donanmasından yapılan açıklamaya göre, Karadeniz’e dökülen Tuna Deltası’nın Mahmudia bölgesinde yapılan tatbikatlarda, “Karadeniz gibi bir su yolu yakınında düşmanın havadan karaya inmesinin etkisiz hale getirilmesi” amaçlanıyor.

20 Mart’ta başlayan ve 2 Nisan’a kadar devam edecek olan tatbikata 30’dan fazla donanma gemisi, 14 uçak ve 15 adet hızlı müdahale teknesi ve diğer devriye araçları katılıyor. Tatbikatta kimyasal, biyolojik ve nükleer savunma uzmanları da yer alıyor.

Rusya’nın geçtiğimiz yıl Şubat ayında başlayan Ukrayna işgaline karşılık NATO, Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Slovakya’ya çok uluslu muharebe grupları göndererek Avrupa’nın doğu kanadındaki varlığını güçlendirdi.

NATO’ya 2004 yılında üye olan Romanya savaş sırasında ittifak içinde önemli bir rol oynayarak, Kasım ayında NATO dışişleri bakanları toplantısına ev sahipliği yapmıştı.

Geçtiğimiz ay Romanya’daki NATO muharebe gücünün parçası olan ABD ve Fransız askerleri Karadeniz’de ortak tatbikat gerçekleştirmişti.

Yaklaşık 350 muharebe gücünün katıldığı tatbikatlarda ABD yapımı çoklu roket sisteminden mühimmat ateşlenmesi tatbik edilmişti. Ukrayna ordusu HIMARS sistemlerini Rusya’ya karşı savaşta kullanıyor.

VOA tarafından geçilen Karadeniz’de NATO Katılımıyla “Deniz Kalkanı” Tatbikatı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Karadeniz’de NATO Katılımıyla “Deniz Kalkanı” Tatbikatı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Karadeniz’de NATO Katılımıyla “Deniz Kalkanı” Tatbikatı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.