KAR KÜREME ARACI YAPAN MUCİT

ABONE OL
13:55 - 02/02/2023 13:55
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Karadeniz üzerinden gelen kar yağışı neredeyse ülkemizin tümünü etkiledi. Birçok yerde yaşam, felce uğradı. Yollar kesildi. İnsanlar mahsur kaldı. Birçok kazada, can ve mal yitikleri oldu.

Özellikle İstanbul’da yöneticilerin beceriksizlik ve sorumsuzlukları yüzünden ulaşım durdu. Binlerce kişi yollarda kaldı. Taşıtlar hareket edemedi. Aç ve susuz olarak yollarda kalan binlerce kişi donma tehlikesi geçirdi. Aracını bırakıp saatlerce yürüyen yurttaşlarımız oldu.

İşin en trajikomik yanı ise yolları açması gereken belediyenin araçları bile yollarda mahsur kaldı. Belediye otobüsleri neyse de kar küreme araçlarının yollarda kalmasına gülelim mi, ağlayalım mı? Oysa karın yağacağı önceden belli. Bu durum karşısında yetkililerin hazırlık yapmaları gerekmez miydi?

Neyse biz konumuza dönelim.

Adı: Neşat Demircioğlu… Of’un Keler Köyünden… Şimdilerde mahalle diyorlar. Mahalle deyince kentin bir parçası oluyorlar güya. Keler Köyü, ilçe merkezine otuz kilometre uzaklıkta. Buradan sonra iki yerleşim yeri daha var. Sonrası ıssız dağlar ve kışın bomboş olan yaylalar.

Keler’le az da olsa duygusal bağım var. İlki, benim doğduğum yıl babamın buradaki ilkokulda öğretmenlik yapması. İkincisi ise yüreği insan sevgisi dolu olan ve erkenden aramızdan ayrılan amcamın eşi Kelerli Yengem (Asıl adı Fatma), bu köyden.

Neredeyse her yıl yağan kar, yolları kapatıyor. Köyün dünyayla bağlantısı kesiliyor. Köylüler, çoğu zaman temel gereksinmelerini bile karşılayamıyor. Çünkü Of Belediyesi, önce ilçeye yakın köylerin yollarını açmaya başlıyor. Yolları aça aça yukarıdaki köylere doğru gidiyor kar küreme araçları. Tabi bu da zaman almakta. Keler’e gelinceye dek epeyce zaman geçtiği için yollarda kar daha çok birikmekte. Köy, denizden uzak olduğu için çoğu zaman kar, buza dönüşmekte. Bu da köy halkını zor durumda bırakmakta.

18 Ocak 2022 günü köyde kar havası var. Zaten internette ve televizyonun hava durumu bültenlerinde Doğu Karadeniz Bölgesinde kar yağacağı söyleniyor. İşte Karadenizlinin ve de Oflunun keskin zekâsı burada yaratıcılığını gösteriyor.

Neşat Demircioğlu’nun 1994 model bir kamyoneti bulunmakta. Daha önce kafasında kurmuş kamyoneti küreme aracına çevirmeyi. İlk düşüncesi, beton yollara çay bahçelerinden ve tarlalardan dökülen toprakları temizlemek amacıyla böyle bir araca gereksinim duymuş. Ama kar yağacağını işitince sorumluluk duygusu harekete geçmiş. Hemen geçmiş iş başına. Eski bir kriko ve akü ile bir kısım hurda malzemelerden kamyonetin önüne küreme işini yapacak küreği takmış. El emeğini saymazsak yüz lira bile tutmamış bu üretim. Bu arada kar yağmaya başlamış. Yollar yavaş yavaş aklaşmış. Amcasının oğluyla kurulmuşlar tekerleklerine zincir takılmış kamyonete ve yolları açmaya başlamışlar. Kar, yolları tutmadan o, karın tutunacağı yerleri tertemiz yapmış. Önce anayolu, sonrasında ise ara yolları açmış gece boyunca. Köyde yaşam olan her evin yolunu açmış. Oysa belediyenin kar küreme aracı yalnızca anayolu açıyormuş. Yolu kapanan komşusu, arayınca o da imdada yetişiyor. Böylece Keler Köyünü kar teslim alamamış Neşat Usta sayesinde.

“Neşat Usta” dedim. Şimdi herkes merak edecek ne ustası diye.  Asıl mesleği, yapı ustalığı, kalıpçılık. Ancak çocukluğundan beri makinelere meraklı. Kafasında sürekli makine tasarımları olan biri. Mucitlik, çocukluğundan beri içinde. Bekliyoruz sırada hangi buluşu var diye.

Devletimizin yüce(!) yöneticileri, büyük büyük kentlerimizin büyük büyük belediye başkanları; Neşat Ustanın üzerine aldığı sorumluluğun onda biri kadar toplumsal sorumluluk duysalardı kentlerimizde bu kar rezaletleri hiç görülmezdi. Bu çağda kentlerimiz, kara tutsak olmazdı. İnsanlarımız saatlerce karın, soğuğun içinde aç, susuz çaresizlik içinde kalmazdı.

Neşat Demircioğlu gibi sorumluluk duygusuyla davranan nice gönlü yüce, yüreği büyük insanımız var. İşini gücünü bırakıp içinde yaşadığı toplum için özveride buluna adsız kahramanlar bu insanlar. Aslında ülkemizi ayakta tutan kişiler bu adsız kahramanlar, hem de ülkemizi, kentlerimizi yöneten yetkili görünen yetkisizlere karşın. Bu adsız kahramanlar, maddi bir karşılık beklemeden yaparlar hizmetlerini. Amaçları, topluma hizmettir.

Türkiye’de nice Neşatlar var. Yeter ki onlara olanak verelim. Onların üretkenliklerinin, yaratıcılıklarının önünü açalım. Onların toplumsal yapımızı güçlendiren asıl güçlerinin farkına varalım. Onların çalışmalarını bir öğrence olarak benimseyelim.

Ülkemiz, Neşat Usta gibi gizli kahramanlarla yürüyecek aydınlık yarınlara. Yönetici koltuklarında oturup en yalın konulara bile çözüm bulamayan, hatta çözümü zorlaştıranlarla değil.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.