Kaplan Hürriyet: Kadına karşı şiddet bir insanlık sorunudur

Kaplan Hürriyet: Kadına karşı şiddet bir insanlık sorunudur

ABONE OL
13:39 - 26/11/2022 13:39
Kaplan Hürriyet: Kadına karşı şiddet bir insanlık sorunudur
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP Berlin ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında bir etkinlik     düzenledi. Türk-Alman İşverenler Birliği’nde (TDU) düzenlenen etkinliğe konuk konuşmacı olarak katılan  İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet burada yaptığı konuşmada; “Kadına karşı şiddet bir insanlık sorunudur” dedi.

CHP Berlin  Başkanı Kenan Kolat’ın ‘Kadına Şiddete Karşı Mücadele Günü’nün anlamını dile getirerek Berlin’de yapılacak simgesel eylem hakkında bilgi verdi ve günün önemine ve tarihsel çıkışına yönelik yaptığı kısa konuşmadan sonra sözü İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan-Hürriyet’bıraktı.

Konuşmasına aynı gün kutlanan ’24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlayarak başlayan Belediye Başkanı Kaplan-Hürriyet; bugün ülkemizde kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı, halkı bir karpuz gibi ikiye bölücü bir siyasetin uygulandığını vurgulayarak, “Maalesef bu gerici anlayışlar nedeniyle, kadınlar şiddete maruz kalıyor, o gerici anlayışın eğitimi katletmesi, delik deşik etmesi sebebiyle bugün hala biz giderek artan kadın sorunlarını, şiddeti ve rakamları konuşmak zorunda kalıyoruz.” şeklinde konuştu.

Fatma Kaplan Hürriyet

İzmit Belediye başkanı Fatma Hürriyet Kaplan ilçelerinde kadınlarla ilgili projeleri ayrıntılı olarak anlattı. Kaplan, miş gibi yapmak yerine somut hizmetlerle insanları kazandıklarını, toplumda büyük bir kabul gördüklerini iletti. Yapılan çalışmalarla ilgili bir de görsel sunan Kaplan, sosyal demokrat belediyecilik örneklerini kamuoyunun takdirine ilettiklerini de belirtti.

Fatma Kaplan Hürriyet

“Türkiye Avrupa ülkeleri arasında kadına şiddette ne yazık ki zirvede yer alıyor“

Kadın olarak yaşamanın dünyanın her tarafında zor olduğunu, her ülkenin, her şehrin, mahallenin kendi kültürüne göre kadınlara hayatı zorlayıcı şartlar dayattığını söyleyen Kaplan, “BM raporlarına göre dünyada her 3 kadından birisi hayatlarında en az bir kere fiziksel veya cinsel istismara, psikolojik baskıya ya da ekonomik şiddete maruz kalıyor” dedi. Kadına karşı şiddetin bir insanlık sorunu olduğuna dikkat çekti.

İzmit Belediye Başkanı “Türkiye Avrupa ülkeleri arasında kadına şiddette ne yazık ki zirvede yer alıyor.  En az yüzde 38’i çeşitli bahaneler, çeşitli sebeplerle şiddete maruz kaldığını söylüyor. Sadece 2022 yılında ülkemizde öldürülen kadınların sayısı 346” şeklinde sözlerine devam etti. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıktığı, 20 Mart 2021 tarihini Türkiye için üzücü bir tarih olarak niteledi. Böylelikle kadına karşı şiddet mücadelesinde, devlet birimlerine, kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına mücadele sorumluluğu getiren bir umudun yok edildiğini belirtti.

Fatma Kaplan Hürriyet

İktidar edenlerin ‘Kadın ve erkek eşit olamaz! Kadının en önemli kariyeri anneliktir!  Kadın mıdır, kız mıdır bilemem? Kadınlar çalıştığı için işsizlik artıyor!’ gibi bir anlayışa sahip olduklarını dile getiren Kaplan-Hürriyet, “İşte bu bilinç düzeyini değiştirmemiz gerekiyor. Bunu tabiki, kadını eve hapsetmeye çalışan bu gerici anlayışlar yapamaz” dedi. Kadınların şiddete uğramalarını önlemeye yönelik koruyucu ve önleyici tedbirler alınmasının zorunluluğuna dikkat çekti.

Fatma Kaplan Hürriyet

Fatma Kaplan: “İş yerelden başlar”

Ulusal düzeyde kadına karşı şiddetin çözülmesine yönelik çalışmalar yapılmaması veya çözülmek istenmemesi nedeniyle kendilerinin belediye olarak “İş yerelden başlar” diyerek çalışmalara başladıklarını vurguladı. Bunun için ilk olarak Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile birlikte 42 Belediyenin de katılımıyla bir çalıştay düzenlediklerini ve “Yerel Eşitlik Eylem Planını” hazırladıklarını dile getirdi.

Fatma Kaplan Hürriyet

Kaplan-Hürriyet: “Korkma yalnız değilsin arkanda Belediye var.”

Belediye olarak göreve geldikleri üç yıl içinde kadınların yaşam standartlarını kolaylaştırmaya yönelik, kreşlerin açılması, yaşlı bakım evlerinin kurulması, ekonomik bağımsızlığın elde edilmesi, yolların,  parkların diğer alt yapı tesislerinin kadının  kendini güvende hissedeceği şekilde düzenlenmesi gibi birçok alanda çalışmalar yaparak büyük yol katettiklerini söyledi. Kadınlara “Korkma yalnız değilsin arkanda belediye var” hissini verdiklerini vurguladı.

Fatma Kaplan Hürriyet

Kendinden önceki AKP’li Belediye Başkanı zamanında belediyenin tek bir çocuk kreşi yokken, bugün dördüncü kreşin temelini attıklarını, cinsiyet eşitliği çerçevesinde belediye çalışanlarının yarısının erkek, yarısının kadın, müdürlerinin büyük bir çoğunluğunun kadın olduğunu işaret eden Kaplan “.Örneğin benim ağır vasıta şoförlerimin çoğu kadın” dedi. 8 Mart dünya kadınlar gününde kadın personeli idari izinli saydıklarını, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını elde etmelerine yönelik bir kadın girişimciler merkezi ve kooperatif kurduklarını, şu anda 2000 kadının evden veya merkeze gelerek üretim yaptığını ve bu ürünlerin 4 kıtaya pazarlandığını söyledi. Toplu sözleşmelerde personelinden birisinin kadına veya çocuğuna şiddet uyguladığı taktirde kendisine yaptırım uygulanacağı maddesini koyduklarına işaret etti. Kocaeli’nde bile olmayan, bir Alzheimer merkezi kurduklarını, kadınlar için acil yârdim hattı açtıklarını belirtti.

Genel hatlarıyla bir yerel politika belirlediklerini ve kadını koruyucu ve önleyici tedbirler konusunda bu politikanın altını doldurduklarını vurgulayan Belediye Başkanı Kaplan-Hürriyet şöyle dedi: “Neler yapmak istiyoruz. Kadın dostu, çocuk dostu kentler yaratmak istiyoruz. İnsanlarımızın daha huzurlu, daha mutlu, daha kaliteli bir kentte yaşamalarını sağlayalım diyoruz.”

Fatma Kaplan Hürriyet

Türk Alman İşverenler Birliği salonlarında yapılan toplantıya yoğun bir katılım gözlendi.

Fatma Kaplan Hürriyet

Fatma Kaplan Hürriyet Berlin ziyareti sırasında T.C. Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök ile de görüştü.

 

ha-ber.com/Haber ve Fotoğraflar/Mümtaz Ergün
Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.