KANSER TEDAVİSİ ESNASINDA BESLENME

ABONE OL
11:32 - 23/10/2020 11:32
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kanser tedavisi sıklıkla iştah kaybıyla ve ardından da kilo kaybıyla sonuçlanır.

Düşük kilo, tedavinin toleransı ve etkinliği üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle aşağıdaki pratik beslenme ipuçlarıyla, hastalar iştahlarını yeniden kazanabilecek ve yetersiz beslenmeyi önleyebilecek duruma gelirler.

“Kanser diyeti” diye bir şey yok

“Kanser diyetleri” olarak adlandırılan – kanser hastalıklarını iyileştirme vaadinde bulunan diyetler ve hatta radikal diyetlerinin sayısı giderek artmaktadır. Freiburg Üniversitesi Tıp Merkezi Tümör Biyolojisi Kliniğinde beslenme tıbbi ve diyetetik bölüm başkanı Profesör Dr. med. Hartmut Bertz, bu tür “kanser diyetlerinin” iyileştirme vaadine karşı tavsiyelerde bulunuyor.  Kanser hastalarında görülen yetersiz beslenmeye rağmen, “kanser diyeti” zararlı olabileceğinin altını çiziyor.

Bu bağlamda ünlü mutfak şefi Franz Keller tarafından iki kanser hastasına uyguladığı faydalı beslenme ipuçlarından bazılarını siz değerli okuyucularıma da önerebilirim.

Disfajıya (yutkunma zorluğu) karşı hafif sebze çorbası tavsiyesi:

Kanser tedavisi çerçevesinde ağız mukozasında veya yemek borusunda hasar veya iltihaplanma meydana gelirse, özellikle hafif bir sebze çorbası önerile bilinir. Malzemeler iştahınıza göre serbestçe tasarlanabilir. Sebzeleri hastanın kendisi seçmesi en iyisidir. Çorbayı hazırlarken, mukoza zarlarını korumak için baharatlardan kaçınılmalıdır. Hastanız tedavi sırasında ciddi mide bulantısı veya kusma yaşarsa, çorbanın az miktarda yağla hazırlamasında fayda vardır.

Vitamin alımı için portakal suyu ve salata tavsiyesi:

Kanser tedavisi ile bastırılmış olan bağışıklık sistemini destekleyebilen vitaminleri taze salata yiyerek alabilirsiniz. Burada dikkat etmemiz gereken şey, önceden paketlenmiş salataların kullanılmamasıdır, çünkü salatalar plastik içinde hızlı bir şekilde mantarlayabilir, özellikle de soğutulmamış olarak depolanmışlarsa. Bu nedenle salatalar taze olmalı ve tüketmeden önce akan su altında en az 30 saniye tutarak yıkanmalı. Yağda çözünen vitaminlerin vücut tarafından optimal olarak emilebilmesi için salata bir yağ sosu ile karıştırılmalıdır. Bu bağlamda soğuk preslenmiş üzüm çekirdeği yağı nötr bir tada ve yüksek oranda doymamış yağ asitlerine sahip olduğu için tavsiye edilir.

Yağsız et ile kasları güçlendirmek için protein alımı tavsiyesi:

Terapi altında kilo kaybıyla birlikte kas kaybı da eşlik eder. Bu nedenle, kanser hastaları yeterince protein yemeye dikkat etmelidir. Bu bağlamda Franz Keller az miktarda yağ içeren tavuk göğsü öneriyor. Et çok fazla yağ içeriyorsa, mide bulantısına neden olabilir. Tavuk göğsü çok kızartılmamalı, böylelikle et fazla katılaşmaz. Hastanın vejetaryen olması durumunda protein kaybı balık veya tofu yiyerek telafi edile bilinir.

Tatlı şeylerden vazgeçmemiz gerekmiyor:

“Şekeri ve muhtemelen diğer tüm karbonhidratları tamamen ortadan kaldıran bir diyetin faydası henüz kanıtlanmamıştır” diyor Dr. Susanne Weg-Reimers 2016 Dünya Beslenme Günü sebebiyle vermiş olduğu röportajında. Kanser Bilgilendirme Servis Başkanı olarak hastalara çeşitli ve dengeli bir beslenme için çaba göstermelerini tavsiye ediyor. Bu, ara sıra tatlıların tadına bakmayı da içerir. Terapi esnasındaki kalori kaybı çikolatalı kremalar ile telafi edilebilir. Çığ yumurta tüketiminden mikrop taşıyıcısı olma ihtimali yüksek olduğu için kaçınılmalıdır. Franz Keller’in burada da bir önerisi var: % 70 kakao oranına sahip koyu çikolata, krema, muz ve biraz limete içeren lezzetli bir tatlı.

Yeterli sıvı alımı önemli:

Genel olarak hastalar kanser tedavisi sırasında öğünler esnasında ve arasında yeterince su içmelidirler. Bu, özellikle de sıklıkla terapi nedeniyle ishal veya kabızlıktan muzdarip olan hastalar için geçerlidir. Örneğin, hastalarla bir “içme programı” oluşturulması hastaların günde yaklaşık 2-3 litre sıvı almasını motive edebilir. Minerallı su veya şekersiz çaylar çok uygundur. Limonata veya meyve suları dahil şekerli içecekler ise tavsiye edilmez.

  1. Arends, J et al. S3-Leitline der Deutschen Gesellschaft für Ernährungsmedizin e.V. (DGEM). Klinische Ernährung in der Onkologie. Aktuel Ernahrungsmed 2015; 40: e1–e74
  2. https://krebsratgeber.de/artikel/zwischenmahlzeiten-und-der-mythos-von-der-krebsdiaet;

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.