KANSER HASTALARINA KIŞ AYLARI İÇİN ÖNEMLİ İPUÇLARI

ABONE OL
11:32 - 23/10/2020 11:32
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Soğuk mevsim ayları çoğu insan için, özellikle de zayıflamış bağışıklık sistemi nedeniyle kanser hastaları için belirli tehlikelere sahiptir. Bu nedenle almanız gereken önlemler:

  1. Enfeksiyonları önleyin

Bağışıklığı zayıflamış kanser hastaları viral enfeksiyonlara özellikle duyarlıdır. Kanser hastalarında soğuk algınlığı genellikle zararsız olsa da, ateş gibi semptomlar kanser tedavisinin kesintiye uğramasına neden olabilir. Grip enfeksiyonlarını önlemek için, hastalarınız özellikle kış aylarında insan kalabalığından kaçınmalıdır. Özellikle bekleme salonlarından, otobüslerden veya anaokullarından uzak durmalarını önerin. Düzenli el yıkama da patojenlerin yayılmasını azaltır. Soğuk algınlığını önlemek için vitamin veya mineral almadan önce kanser tedavisi ile potansiyel etkileşimler olabileceğinden dolayı doktorunuza danışın.

  1. Grip aşısı önemli

Zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler özellikle grip sırasında pnömoni gelişme riski altındadır ve bu da mortaliteyi önemli ölçüde artırır. Kanser hastaları için grip yaşamı tehdit edebileceğinden, hastaların grip belirtileri durumunda erken bir aşamada doktora görünmeleri gerekmektedir. Buna ek olarak, hastalara önleyici grip aşısı önerilmelidir; çünkü aşı, korunmaya karşı en önemli önlemdir.

  1. Vitamin takviyesi

Yaygın bir inanışa göre bazı antioksidan özellikli vitaminlerin (beta-karoten, vitamin A, vitamin C, vitamin E ve selenyum) serbest radikallerin zararlı etkilerini önlediği için mümkün olduğunca çok miktarda tüketmemiz gerektiği düşünülmektedir. Birçok araştırmada vitamin takviyesinin yaşam sürecine olumsuz etkisinin olduğunu kanıtlanmıştır. Bu nedenle kanserli hastalara doktorunuza danışmadan herhangi vitamin veya antioksidan takviyeleri vermeyin, tedavi sürecine ters etki yapabilir. Muhakkak ki vücudumuz vitaminlere ihtiyaç duymaktadır. Vitamin eksikliği durumunda (hypovitaminöz) doktor kontrolünde muhakkak takviye gerekebilir. Fakat en sağlıklı olanı vücuda gereken vitaminleri beslenme yoluyla vermektir. Burada günlük ihtiyaçlara dikkat etmek gerekiyor.

  1. Kuru hava

Bazı hastalarda kemoterapi veya radyasyon tedavisinin bir yan etkisi olarak ağız kuruluğu görülür. Isıtma havası kuru olduğu için cilt ve mukoza zarlarını rahatlatmak açısından radyatörlerin üzerine su dolu kaseler yerleştirilmesi veya nemlendiricilerin kullanılması önerilir.

  1. Kış yürüyüşlerinde düşmelere dikkat edin!

Kar sizi dışarıda yürümek için özendirebilir. Buna karşılık karlı ve buzlu yollar düşme riskini artırır. Burada da kanser hastalarının dikkatli olması tavsiye edilir: kemik metastazı varsa veya tedavi nedeniyle kanama eğilimi varsa kemik kırılması olabilir ve komplikasyonlara yol açabilir.

  1. Depresif bir ruh haline karşı eylem

Özellikle gri kış günlerinde, tedavilerinin bir yan etkisi olarak yorgunluk, psikolojik çöküntü, depresif ve benzeri durumlar artabilir. Bu durumlarda doktora danışarak hafif bir egzersiz programları veya sosyal çevrenizle ilişkiler, dost sohbetleri yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra rahatlama egzersizleri de ruhen tükenme hissini azaltır ve yeni enerji toplanmasına yardımcı olabilir.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.