‘‘Kanadalı Protestocular Araba Sektörünü Tehdit Ediyor’’

‘‘Kanadalı Protestocular Araba Sektörünü Tehdit Ediyor’’

ABONE OL
14:34 - 10/02/2022 14:34
‘‘Kanadalı Protestocular Araba Sektörünü Tehdit Ediyor’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kanada’da kamyon şoförleri COVID aşısı zorunluluğunu protesto ederken ABD ile önemli ticaret yollarından Ambassador Köprüsü’nü trafiğe kapatmayı sürdürüyorlar. Beyaz Saray, protestocuların otomobil sektörünü tehdit ettiğini belirtti ve Ottawa’daki yetkililerle temas halinde konuyu yakından takip ettiklerini kaydetti. Ottawa ise göstericilere 13 gündür devam eden gösterileri sonlandırma çağrısı yaptı.

Merkezi Michigan eyaletinin Detroit kenti olan ABD otomobil sektörünün kilit tedarik yollarından Ambassador Köprüsü, Pazartesi gecesinden bu yana Kanada’dan gelen trafiğe kapalı.

Polis köprüdeki gösterilere 100 protestocunun 50 ila 74 kadar araçla katıldığını bildirdi.

Kanada ve ABD arasındaki ticaretin yüzde 25’i bu köprüden sağlanıyor.

Köprünün kapatılması, otomobil üreticisi Stellantis’in Windsor, Ontario’daki montaj fabrikasında şimdiden parça sıkıntısına neden oldu. Şirket Salı günü vardiyalarını erken bitirmek zorunda kaldığını, ancak tesisin Çarşamba sabahı üretime devam edebildiğini bildirdi.

Protestocular ayrıca 50 kadar kamyonla Alberta’nın Coutts kasabasında sınır geçişini engellerken, başkent Ottawa’nın merkezinde 400’den fazla kamyon günlerdir yolları kapatıyor. Alberta’daki bir diğer sınır geçişi ise Salı gecesinden itibaren her iki yönde trafiğe kapandı.

Sınır aşırı yolculuk yapan kamyon şoförlerinin COVID-19 aşısı olmaları, aksi halde karantinada kalmaları koşuluna karşı ‘‘Özgürlük Konvoyu’’ adıyla yola çıkan göstericiler karbon vergisi ve diğer bazı uygulamaları da protesto ediyor.

‘‘ABD durumu yakından izliyor’’

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ‘‘Kanada ve ABD’de herkes sınır geçişinin engellenmesinin, işçiler ve tedarik zinciri üstündeki olası etkisinin ne olacağını anlamalı’’ dedi ve ABD’nin Michigan’dan Kanada’ya tarım ihracatında olası sorunların da izlendiğini kaydetti.

Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem de konunun hızla çözülmesi çağrısı yaptı ve sınır geçişlerindeki durumun uzamasının Kanada ekonomisi üzerinde belirgin etkisi olacağı uyarısında bulundu. Macklem, küresel tedarik zincirinde zaten aksaklıklar olduğunu belirterek ‘‘Bir de buna ihtiyacımız yok’’ dedi.

Otomobil sektörü ayrıca yarı iletken çiplerin dünya çapında tedarikinde de sıkıntı yaşıyor.

Kanada’da birçok eyalet kısıtlamaları hafifletmeye başladı

Öte yandan protestolar Kanada’nın birçok eyaleti COVID-19 kısıtlamalarını kaldırmaya başladı.

Alberta, Saskatchewan, Quebec ve Prince Edward Adası bazı önlemlerden geri adım atacaklarını açıklarken Kanada’nın en muhafazakar eyaleti Alberta, restoranlara girişte aşı pasaportu sorulması uygulamasını kaldırdı; eyalet ay sonunda maske zorunluluğunu da kaldıracağını açıkladı.

Kanada’da kamyoncuların COVID-19 önlemlerine karşı eylemine ABD’de aralarında eski Başkan Donald Trump’ın da olduğu bazı Cumhuriyetçiler destek vermişti. Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’yu ‘‘aşırı solcu’’ olmakla eleştirmiş ve Trudeau’nun Kanada’yı ‘‘çılgın COVID önlemleriyle yok ettiğini’’ söylemişti.

Kanada’da pandemi kısıtlamaları ABD’dekilerden daha sıkı ancak Kanadalılar bu önlemleri büyük ölçüde destekliyor. Kanada’nın COVID-19 ölümleri ise ABD’dekinin üçte biri kadar.

Kanada’daki kamyoncuların yaklaşık yüzde 90’ı aşılı ve kamyoncu dernekleri ile birçok TIR operatörü protestoları kınadı. ABD de ülkeye giren kamyoncuları aynı aşı kurallarına tabii tutuyor. Bu nedenle Trudeau’nun kısıtlamayı kaldırmasının çok fazla fark yaratması beklenmiyor.

VOA tarafından geçilen ‘‘Kanadalı Protestocular Araba Sektörünü Tehdit Ediyor’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘Kanadalı Protestocular Araba Sektörünü Tehdit Ediyor’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘Kanadalı Protestocular Araba Sektörünü Tehdit Ediyor’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.