“Kadın Ölümleri Davalarında Etkin Soruşturma Yok”

“Kadın Ölümleri Davalarında Etkin Soruşturma Yok”

ABONE OL
13:37 - 13/06/2022 13:37
“Kadın Ölümleri Davalarında Etkin Soruşturma Yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

“Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” Derneği, son dönemdeki şüpheli kadın ölümleriyle ilgili davalarda etkin soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin işletilmediğinin görüldüğünü, ayrıca ayrımcı ceza indirimleriyle sıkça karşılaşıldığını bildirdi.

Dernek, takip ettiği davalarla ilgili “Yargıda Cinsiyetçilik Raporu”nu yayınladı.

Raporda özellikle COVID-19 pandemisinin kadınları çok yönlü etkilediğine ve bu durumun adalet mekanizmasına da yansıyan sonuçları olduğuna dikkat çekildi.

Dernek, yaptıkları dava takipleri sonucu, son dönemde artış gösteren “şüpheli kadın ölümleri” ile ilgili davalarda etkin soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin işletilmediğine, “delil yetersizliği” gerekçe gösterilerek dosyaların hızla kapatıldığına tanık olduklarını bildirdi.

Dava açılabilmiş dosyalarda ya hızla beraat kararları ya da “kasten öldürme” yerine faillerin daha düşük ceza almalarını sağlayan suç türlerinden(taksirle öldürme, yaralama, cinsel saldırı gibi) ceza verildiğinin görüldüğünün vurgulandığı raporda, şu tespitlere yer verildi:

“Ayrımcı ceza indirimleri sıkça karşımıza çıkıyor. Sanığın pişmanlığı, giyim kuşamı, cezanın geleceği üzerine etkileri, sabıkasız olması gibi gerekçelerle ‘iyi hal’ olarak bilinen takdir indirimi uygulanabiliyor.

Benzer biçimde ‘sadakatsizlik’ gibi cinsiyetçi bahanelere dayandırılan ‘haksız tahrik’ indirimi uygulanması ya da ‘gönüllü vazgeçme’ maddesi gibi ayrımcı indirim uygulamanın yeni yöntemleri uygulanıyor.

Göz göre göre gelen kadın cinayetlerinde bile ‘tasarlamayı’ yok sayan kararlara, bu kararların ‘bir anlık öfke’, ‘kabul etse öldürmezdi’ gibi ayrımcı gerekçelere dayandırılmasına tanık oluyoruz.

Sadece şüpheli ölüm davalarında değil, tüm şiddet davalarında suç türünün değiştirilerek daha düşük cezalı bir suça çevrilmesi sıklıkla karşılaştığımız bir durum oluşturuyor.

Tutuklamalarda ‘somut delil şartı’ aranması, özellikle takip ettiğimiz cinsel şiddet ve çocuk istismarı davalarına; tahliye, beraat ve ayrımcı indirimler olarak yansıyor.

Sanığa verilen cezanın paraya çevrilmesi ya da ertelenmesi, kadına yönelik suçlarda caydırıcılığı ortadan kaldırıyor, cezasızlığa neden oluyor.

Ceza Kanunu’nda suç tipleri tanımlanırken ‘toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle işlenen suçlar’ ya da ‘kadına yönelik şiddet’ benzeri bir suç tanımlaması bulunmuyor. Bu durum, ceza kanunu reformu, ceza infaz kanunu değişikliği gibi gündemlerde yetkililer tarafından sık sık sarf edilen ‘kadına yönelik şiddet suçlarını düzenliyoruz’ ve ‘reform’ tarzı ifadelerin ne kadar gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor.

İstanbul Sözleşmesi ile ilgili gelişmeler, hukuki mekanizmalardaki ayrımcılık olarak; bir cinsel taciz davasında, sanık avukatının ‘İstanbul sözleşmesi kalktı, kadının beyanını esas almayın’ ifadesinde olduğu gibi duruşmalardaki tutumlara doğrudan yansıyor.”

Raporda, derneğin takip ettiği davalardan örneklere de yer verildi.

VOA tarafından geçilen “Kadın Ölümleri Davalarında Etkin Soruşturma Yok” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Kadın Ölümleri Davalarında Etkin Soruşturma Yok” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Kadın Ölümleri Davalarında Etkin Soruşturma Yok” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.