Kadıköy ile Friedrichshain-Kreuzberg arasında masal köprüsü kuruldu

Kadıköy ile Friedrichshain-Kreuzberg arasında masal köprüsü kuruldu

ABONE OL
20:01 - 20/03/2023 20:01
Kadıköy ile Friedrichshain-Kreuzberg arasında masal köprüsü kuruldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İstanbul Kadıköy Belediyesi ile Berlin Friedrichshain-Kreuzberg Belediyeleri arasında bir masal köprüsü kuruldu. İki kardeş belediyenin gençleri heyecanlı bir buluşmanın arifesindeler.

Altı yıldır Berlin’de yaşayan Kocatürk çifti gençlerle yaptıkları çalışmalarını bir masal köprüsüne dönüştürdüler. Başta iki kardeş belediyenin katkılarıyla geliştirilen bu çalışmanın içinde birçok kuruluş yer alıyor. Bilindiği üzere, Kemal Kocatürk ve Ayça Kocatürk Berlin’e yerleştikleri günden bu yana tiyatro ve müzik konusunda çeşitli işlere imza atmışlardı. Bir süredir de çocuk ve gençlerle yaptıkları çalışmalarla adlarından söz ettirmeye başlamışlardı. Artık bu çalışmalar uluslararası bir boyuta evrildi. Türkiye’den taşıdıkları ‘Tiyatro Kumpanyası’ adlı grupları Berlin’de kurdukları ‘İnternationale in Kunst e.V.’ çatısı altında çalışmalarını sürdürmeye başladı. Uzun zamandır çocuk ve gençlerle yaptıkları çalışmalarına destek veren ‘Kotti e.V.’ ve ‘Türkischer Elternverein in Berlin- Brandenburg e.V.’ derneklerine yeni partnerlerin katılmasıyla çalışmaların boyutu da değişti.

İstanbul Kadıköy Belediyesi ile derin ilişkileri bulunan ‘Kadıköy e.V.’ ile yeni bir çalışmaya giren Tiyatro Kumpanyası, Kadıköy Belediyesi’nin bünyesinde bulunan ‘Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’ ile bu yılın başından itibaren ortak bir çalışmaya başladılar. İstanbul Kadıköy Belediyesi ile Berlin Friedrichshain-Kreuzberg Belediyelerinin desteklerini alan projeye ‘Deutsch-Turkische Jugendbrücke’de destek veriyor. Böylece çok sayıda Türk ve Alman kurumun desteklerini alan proje bu yılın başından itibaren hızla yol almaya başladı. Proje, Alman masal yazarları Grimm Kardeşlerin ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ adlı bilindik eserinin gençler tarafından yeniden uyarlanarak sahneye taşınması.

Rotkäppchen-Kırmızı Başlıklı Kız

Konuya ilişkin ‘Tiyatro Kumpanyası’ kurucularında Kemal Kocatürk konu ile ilgili olarak şunları söylüyor. “Gençlerle, Grimm Kardeşlerin ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ adlı masalının üzerine dönüştürme çalışmaları yapmak üzere yola çıktık. Zamanımız için eski ve vahşi kalmış bu masalı ehlileştirme, dönüştürme ve zamana uyarlama çalışmaları yaptık. Nasıl mı? Gençlerin konu üzerine araştırma yapmalarını sağlamak için Grimm Kardeşlerin diğer masalları üzerinde de okumalar gerçekleştirerek, öncelikle Grimm Kardeşlerin masal dilini ve yapılarını özümsedik. Sonrasında da yaptığımız araştırmalar neticesinde, masalların neden-sonuç ilişkileri üzerine yaptığımız tartışmalarla ‘Kırmızı Başlıklı Kız’ masalının nasıl dönüştürüleceğini, çoğunlukla doğaçlama yöntemiyle tartışmak için sahne üzerine aldık. Dönüştürülme aşamasının doğaçlamalar ve tartışmalarla netleşmesinden sonra masalın yeni halini bir metin şekline getirmek üzere masa başı çalışmalarını tamamladık. Artık elimizde masaldan dönüştürülmüş ve ehlileştirilmiş bir tiyatro metni vardı.

Bir tiyatro metninin olması, bir tiyatro oyununu yaratabilmenin ilk adımı. Gençlerimiz kendi aralarında rol dağılımlarını yaptılar. Bu arada sahne üzerinde oyunculuk çalışmaları yaparak, rollerimizin gereklerini yerine getirmek için yoğun provalar yaptık. Masal-oyunumuzun sergilenebilmesi için gerekli olan dekor, kostüm ve aksesuar çalışmalarını da yine gençlerle birlikte geliştirip var ettik. Artık sergilenmeye hazır bir masal-oyunumuz var. Elbette oyunumuzu seyircilerimizle buluşturacağız. Fakat bundan daha da önemli bir yolculuğumuz var: Bu yolculuk, İstanbul’un Kadıköy ilçesinin gençleriyle buluşacağımız bir yolculuk olacak. Şu an, Kadıköy Belediyesi’nin ‘Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’ bünyesinde benzer bir çalışma yapan gençlerle, gençlerimizi buluşturacağız. Yaptığımız karşılıklı görüşmeler neticesinde, Grimm Kardeşlerin aynı masalı üzerinde çalışacak olan gençler, bizimle benzer çalışmaları gerçekleştirecekler. Sonrasında da benzer deneyimleri yaşayacaklar. Her iki ülke gençlerini bir araya getirdiğimizde, aynı projeyi çalışmış ve gerçekleştirmiş olan gençlerin birbirleriyle paylaşacağı oldukça fazla deneyim olacağı kuşkusuz. Birbirlerine karşılıklı birer haftalık zaman için de katacakları ve buradan çıkaracakları sonuçlar da hiç azımsanmayacak kadar çok olacaktır. Aynı masalı ayrı ayrı çalışmış iki grup bu kez birlikte bir yaratım sürecine girecekler. İki dilli ve ayrı metotlarla yaratılmış aynı masal ama başka olan iki ayrı oyun, tek bir potaya dökülerek yeni bir yaratılışla karşımıza çıkmak için yeni bir yolculuğa çıkacak.

Bu birlikte yapılacak olan atölye çalışmasının sonuçlarını hem seyirciyle paylaşacaklar hem de birbirleriyle. Bu atölye çalışmaları karşılıklılık ilkesiyle sürecek. Bu atölye çalışmasının ilk ayağı İstanbul’da 3-9 Nisan arasında Berlinli gençlerin oraya gitmesiyle gerçekleşecek. İkinci ayağı ise                19 Haziran- 25 Haziran tarihleri arasında Berlin’de gerçekleşecek. İstanbul’dan Berlin’e gelecek olan misafirlerimizi karşılayacağız ve benzer çalışmayı Berlin’de gerçekleştireceğiz. Sonucunda iki ayrı ülkenin gençlerinin ortak çabasıyla ortaya sanatsal bir ürün çıkmış olacak. Bu çalışmanın sonuçları video formatında kaydedilecek ve çeşitli dijital portallerde yayına da verilebilecek. Ama hepsinden önemlisi, her iki ülke gençliği arasında masallardan oluşan güçlü bir dostluk köprüsü kurulmuş olacak.”

Oyunun künyesi ise şöyle:

Yazan: Grimm Kardeşler

Uyarlayan: Ekip Çalışması

Yöneten: Kemal Kocatürk

Müzik: Ayça Kocatürk

Oynayanlar: Beyza Sezgin, Cemre Karabulut, Damla Kocatürk, Esilya Gökçay, Lal Özdemirçelik ve Suri İhl

ha-ber.com/Haber ve Fotoğraflar: Hüseyin İşlek

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.