Kaçak sağlık turizmi yapanlar kayıt altına alınmalı

Kaçak sağlık turizmi yapanlar kayıt altına alınmalı

ABONE OL
00:16 - 21/09/2021 00:16
Kaçak sağlık turizmi yapanlar kayıt altına alınmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sağlık turizminde Dünya’da ilk 10 ülke arasında bulunan ve 2023’de 10 milyar dolar gelir hedefleyen Türkiye’de ‘yetki belgesiz’ çalışan tüm sağlık turizm işletmeleri ve seyahat acentelerinin kayıt altına alınması istendi.

Sanitas Travel firma ortağı ve TÜRSAB Sağlık Turizmi İhtisas Komisyonu Başkanı İlknur Fidan, Türkiye’nin kamu ve özel sektörde sağlık hizmetlerinin altyapısı ve yetişmiş uzman insan gücüyle Dünya standartları üzerinde bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin sağlık turizmi işletmeciliğinde de dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu belirten Fidan, saç ekimi, botoks, estetik, organ nakli, onkoloji, diş hastalıkları ve kalp hastalıkları tedavisinde Rusya ve Türk Cumhuriyetleri, Almanya, İngiltere başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülke vatandaşlarının tedavi için Türkiye’yi tercih ettiğine dikkat çekti.

Fidan, ‘Yetki Belgesiz’ çalışan sağlık turizmi işletmelerinin kayıt altına alınması halinde bu sektörde Türkiye’nin Dünya sıralamasında daha da üst sıralarda yer alabileceğini kaydetti.

Özel ve kamuda sağlık turizminin geliştirilmesi ve bu sektörün kayıt altına alınması amacıyla iki yıl önce Sağlık Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş (USHAŞ) kurulduğunu anımsatan Fidan, Türkiye’de ‘Sağlık Turizmi Yetki Belgeli’ bin 297 hastane, sağlık kuruluşu ve klinik, TÜRSAB’dan yetki belgeli 234 sağlık turizmi yapan aracı seyahat acentesi bulunduğunu bildirdi. Fidan, şöyle devam etti.

‘’Ülke genelinde yetki belgesiz binlerce işletme ve seyahat acentesi var. Elinde çantayla dolaşan, doktor olmayan insanlar bile var. WEB sayfalarında sağlık turizmi yaptığını açıklayan ve ülke dışından tedavi amacıyla turist getirenler var. Kayıt altına alınamayan ve kaçak çalışan bu kişi ve işletmeler Türkiye’nin imajına büyük zarar veriyor.

Sağlık Turizmi yapmak isteyen sağlık kuruluşları, hastaneler ve işletmeler ile seyahat acenteleri USHAŞ tarafından akredite olmak zorunda.’’

Sağlık Turizmi 2-3 katına çıkar

Yetki belgesiz çalışan sağlık işletmelerin vergi geliri kaybına da yol açtığını ve bu   kuruluşlara gönderilecek olanların dolandırılabileceklerini ve sağlık konusunda sorunlar yaşayabileceklerini söyleyen Fidan, şöyle devam etti.

‘’Elinde çantasıyla dolaşan hiçbir eğitimi olmayan seyyar botoksçular, saç ekimi yapanlar bile var. Hastaneler ise bu işlere alet olmamalı. Yetki belgesiz yani kaçak sağlık turizmi faaliyetinde bulunanlar çok büyük vergi kaybına yol açıyor, aynı zamanda da ülke imajına zarar veriyor. Yetki belgesiz faaliyette bulunan tüm sağlık kuruluşları ve seyahat acenteleri denetlenmeli, kayıt altına alınmalı. Böylece Türkiye’nin sağlık turizmi geliri 2-3 katına çıkar, yasal denetim ve desteklerle de dünya sıralamasında daha üst basamaklara çıkar.’’

Cezaların caydırıcı olmadığına dikkat çeken Fidan, ‘’Yetki belgesiz çalışan bir işletmeye birinci denetlemede uyarı, ikincisinde para cezası veriliyor. Üçüncü denetlemede de aynı şekilde faaliyetine devam ederse valilik tarafından kapatma cezası veriliyor. Cezaların caydırıcılığı yok’’ dedi.

Fidan, havaalanlarında sağlık için gelen turistleri de TÜRSAB belgeli yetkili acenteler almalı. TÜRSAB, sağlık turizmi yapmak isteyen acentelere belge vererek çalışanlarına da eğitim vereceğini sözlerine ekledi.

Sağlık turizminde 2023 hedefi 10 milyar dolar

USHAŞ’ın, özel sektör dinamizmini kamu gücü ile buluşturarak Türkiye’yi dünyanın önde gelen katma değerli sağlık ihracatçılarından biri haline getirmek üzere faaliyetlerde bulunduğu belirtildi.

USHAŞ yetkililerinden alınan bilgiye göre, günümüzde, kaliteli sağlık hizmetini, daha uygun fiyatlarla ve daha kısa bekleme süreleri içerisinde almak amacıyla sağlık turizmi kapsamında ülkeleri dışına çıkan yıllık 30 milyon insan bulunduğuna dikkat çekildi.

Dünyadaki sağlık turizmi harcamalarının 500 milyar dolar ile ifade edildiğini vurgulayan USHAŞ yetkilileri, şunları kaydetti.

‘’Sağlık turizminde ülkemizin 2023 hedefi 1,5 milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolar sağlık turizmi gelirine ulaşmaktır. Ülkemiz 4 saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 1 milyar insana ve 57 ülkeye hitap eden önemli bir coğrafi konuma sahiptir. Türkiye, ulaşım kolaylığı sayesinde sağlık turizmi için en ideal bölge olarak değerlendirilmektedir.

Ülkemiz son yıllarda, ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ ile ulaştığı kaliteli sağlık hizmeti sunumu sayesinde, hem kendi vatandaşlarımıza hak ettiği kaliteli sağlık hizmetini sunmakta, hem de hızla gelişen sağlık turizmi potansiyeli ile dünyada en çok tercih edilen ülkeler arasında üst sıralara yükselmektedir. Amacımız öncelikle yakın komşuluğumuzdaki bölge ülkeleri olmak üzere, tüm dünyada kaliteli, hızlı, etkin sağlık hizmeti almak isteyenlerin taleplerini en başarılı şekilde karşılamaktır.’’

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.