Kabil’de Eğitim Merkezine İntihar Saldırısı

Kabil’de Eğitim Merkezine İntihar Saldırısı

ABONE OL
23:27 - 30/09/2022 23:27
Kabil’de Eğitim Merkezine İntihar Saldırısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir eğitim merkezine intihar saldırısı düzenlendi. Taleban’ın açıklamalarına göre, saldırıda en az 19 kişi hayatını kaybetti, 27 kişi yaralandı.

Saldırı, Şii Hazara halkın çoğunlukta olduğu Daşti Barçi’de, yaklaşık 300 lise mezunu gencin üniversite hazırlık dersleri için geldiği Kaaj Yüksek Öğrenim Eğitim Merkezi’nde yaşandı.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Etnik azınlık grup Hazaralar, Taleban’ın geçen yıl ülkede yönetimi ele geçirmesinden bu yana saldırılarını arttıran IŞİD’in hedef aldığı gruplar arasında.

Saldırıda hayatta kalan 19 yaşındaki bir görgü tanığı, sabah saat 6.30’da dersin başlamasından yaklaşık bir saat sonra patlama olduğunu söyledi.

Saldırıyla ilgli açıklama yapan, Taleban’ın atadığı Kabil Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Halit Zadran, hayatını kaybeden 19 kişi arasında öğrencilerin de olduğunu belirtti. Zadran, sınav hazırlığı için çok sayıda öğrencinin katılımıyla düzenlenen ders ve etkinliklerde, eğitim merkezi yetkililerinin Taleban yönetiminden güvenlik gücü desteği talep etmesi gerektiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Sözcüsü Abdül Nafi Takor, saldırıyla bağlıntısı olabileceği belirlenen bir şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

Birçok kez IŞİD’in hedef aldığı, çoğunluğu Şiiler’den oluşan etnik azınlık topluluk Hazaralar’ın yaşadığı Daşti Barçi’de son dönemlerde saldırılar sıklaştı. 2020 yılında bölgedeki bir kadın doğum hastanesine IŞİD tarafından düzenlenen saldırıda, aralarında anne ve yeni doğan bebeklerin de olduğu 24 kişi hayatını kaybetmişti.

Geçen yıl, çoğunlukla kız öğrencilerin olduğu bir okula düzenlenen saldırı sonucunda da 90’dan fazla can kaybı yaşandı.

Toplu ulaşım araçlarının da sık sık hedef alındığı bölgede, bu yıl bir başka okul ve eğitim merkezine aynı anda düzenlenen iki farklı saldırıda 6 kişi öldü.

Uluslararası Af Örgütü Güney Asya temsilcilerinden Samira Hamidi, bugün yaşanan saldırının, “Fiili yetkili olan Taleban’ın Afganistan halkını korumada açıkça başarısız olduğunun bir göstergesi” olduğunu söyledi.

Hamidi, Taleban’ın, Afgan halkının güvenliğini sağlama konusunda çok az önlem aldığını, özellikle Şiiler ve Hazaralar gibi saldırıların daha sık hedefi olabilen azınlıkların “ihmal edildiğini” savundu.

ABD’nin Afganistan Maslahatgüzarı Karen Decker, saldırıyı kınadı. Decker, Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Sınav olan öğrencilerle dolu bir sınıfın hedef alınması utanç verici. Tüm öğrenciler, barış içinde ve korkusuzca tahsil görebilmeli” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) Twitter hesabından verilen mesajda da, “Çocuklar ve gençler şiddetin hedefi değildir ve asla olmamalıdır” denildi.

Taleban, yönetimi ele geçirmesinin ardından ortaokul çağındaki kız çocuklarının çoğunun okula gitmesinin önüne engel koydu ancak bir önceki yıllar lise öğrencisi olan kız öğrencilerin üniversiteye girmesine izin verdi

VOA tarafından geçilen Kabil’de Eğitim Merkezine İntihar Saldırısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Kabil’de Eğitim Merkezine İntihar Saldırısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Kabil’de Eğitim Merkezine İntihar Saldırısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.