JİMNASTİK SPORUMUZUN İÇERİSİNDEKİ GENEL JİMNASTİK

ABONE OL
22:05 - 31/01/2021 22:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Gerek Uluslararası Jimnastik Federasyonunun (FIG) ve gerekse Avrupa Jimnastik Birliğinin (UEG) bünyesinde var olan ve dolayısı ile kendi ülke federasyonumuzda da aktif olarak uygulanmakta olan Jimnastik sporunun farklı dallarının; En başta kuşkusuz, Artistik Jimnastik (bayan ve erkekler tarafından yapılan-karma), Ritmik Jimnastik (sadece bayanlar), Trampolin  Jimnastiği  (karma), Sportif Akrobatik Jimnastik (karma), Aerobik Jimnastik (karma) ve Genel Jimnastik (herkes için jimnastik) olmak üzere çoğunda yarışmaları, şampiyonları ve değerlendirmeleri olan farklı 7 branş bulunduğunu söyleyebiliriz.

Ancak; Genel Jimnastik, kendine has bir felsefesi ve kendine özgü önemli bir misyonu taşıyor olmasına rağmen ülkemizde istenilen düzeyde uygulanmadığı görülmektedir. Genel Jimnastik; özünde Jimnastik sporu branşlarının tümünü içinde barındıran ve ayrıca; kitle sporu, serbest zaman sporu ve sağlık sporu amaçlı yapılan oldukça geniş bir insan potansiyelini içinde barındırdığı temel bir spor dalıdır.

Bu branşın dünyadaki en büyük organizasyonu tıpkı Olimpiyat Oyunları gibi 4 yılda bir yapılan ve yine dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan Gymnaestrada yani Türkçe adıyla (sokak jimnastiği) olarak anılır.  Gymnaestrada Uluslararası Jimnastik Federasyonu’ nun  (FIG) tarafından 4 yılda bir yapılan dünya çapında önemli bir spor organizasyonudur.

Bu organizasyona FIG bünyesinde bulunan tüm ülke federasyonlarının katılımı ile yapılan bir etkinliktir. Kendine has olan felsefesi 12 yaş ve üstündeki kadın ve erkeklerin katıldığı dil, din, ırk ve renk ayrımı yapılmaksızın farklı kültürlerin bir araya gelerek müzik ve kariografi ile yapmış oldukları jimnastik   gösterilerini içerir ve bu organizasyonda yarışmalar söz konusu değildir. Buradaki asıl amaç farklı kültürlerin, farklı müzikler eşliğinde; küçük, orta ve büyük guruplar halinde ülkelerin kendi kültürünü, müziğini halk danslarını folklorunu de içerisine alarak yansıtan oldukça geniş bir yelpazeye sahip bir organizasyondur.

Yakın geçmişe baktığımızda ülkemizde Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün hem çocuklara hem de gençliğe armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Gençlik ve Spor bayramlarının temelinde yatan ve stadyumlarda yıllarca kutlamalarını yaptığımız bu iki etkinlik aslıda genel jimnastiğin dünyada herkesten önce ülkemizde uygulandığının bir göstergesi olarak düşünülebilir.

Bu branşın Avrupa ve Dünya’daki şeklini incelediğimizde günümüzde gerek federasyonumuzun ve gerekse Spor Yüksek Okullarımızda ders olarak anlatılan boyutundan çok farklı olduğu görülecektir.

1999 yılında Antalya’da yapılan UEG genel kurulunda Genel Jimnastik Teknik Kurulu üyeliğine seçildikten sonra 2011 yılına kadar Avrupa’daki hemen hemen tüm ülkelerde yaptığımız toplantı ve organizasyonlarda (Eurogym-Golden Age Gym Fest – Gymnasatic for Life) elde ettiğim deneyimlerimi (Avrupa’daki arkadaşlarımın da ısrarı ile) kendi ülkemde uygulamaya çaba sarf ettim.

En başta İzmir, Selçuk, Kuşadası ve İstanbul’ da düzenlediğimiz, (bazen 10 bazende 17’ye) yaklaşan ülkenin katılımı ile 10’a yakın uluslararası genel jimnastik festivallerini, federasyonumuzun genel jimnastik faaliyet programlarına bağlı kalarak organize ettik. Ekonomik boyutu çok cüzi olan katılımcı payı ile daha büyük sorunları, sponsorlarla ve kişisel çabalarla, belediyelerimizin büyük desteğini alarak ekibim içerisindeki arkadaşlarımın katkıları ile uygulamaya çalıştım ve oldukça ses getiren organizasyonları başarıyla tamamladım. 2013 yılından itibaren İstanbul Okan Üniversitesi ile birlikte Bahar Şenlikleri adı altında yapmış olduğum organizasyon benim son etkinliğim oldu ve Uluslararası alanda yapmaya çalıştığımız Genel Jimnastik Felsefesi bu sürecin sonunda maalesef gerekli değeri görmeyerek tarihe karışmış oldu.

Bu branşın doğasında var olan farklı kültürlerin bir arada farklılıklarını birbirlerine sergilemeleri ve sporun özünde var olan dostluk ve arkadaşlık bağlarını güçlendirmesine hizmet edecek olan bu faaliyetin devam etmesi en büyük dileğimdir. Ülkemizin, tüm dünya ülkelerinin ön planda tuttuğu bu dalda da temsil edilmesinin var olduğunu göstermesinin büyük yararlarının olduğunu belirtir en içten saygılarımı sunarım.

Prof. Dr. Seyhan Hasırcı

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.