Japonya’da NATO irtibat ofisi planına Çin’den sert tepki

Japonya’da NATO irtibat ofisi planına Çin’den sert tepki

ABONE OL
20:24 - 24/05/2023 20:24
Japonya’da NATO irtibat ofisi planına Çin’den sert tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Japonya Başbakanı Fumio Kişida NATO’nun başkent Tokyo’da bir irtibat bürosu açma planı olduğunu doğruladı; ancak bu konuda henüz bir karar alındığından haberdar olmadığına da dikkat çekti. Çin ise Japonya’nın bu adımının Asya-Pasifik bölgesi tarafından “hoş karşılanmadığını” bildirdi.

Japonya Başbakanı Kişida bugün parlamento oturumunda yaptığı konuşmada ülkesinin NATO üyesi olmak gibi bir planı olmadığını söyledi; ancak İttifakın başkent Tokyo’da bir irtibat bürosu açma planı olduğunu doğruladı.

Japonya Başbakanı, bu büronun kurulmasına ilişkin NATO’da herhangi bir karar alındığından haberdar olmadığına da dikkat çekti ve ülkesinin NATO’ya üye ya da yarı üye bir devlet olarak katılmayı planlamadığını vurguladı.

Kişida’nın açıklamaları, Japonya’nın ABD Büyükelçisi Tomita Koji’nin 9 Mayıs’ta, ABD liderliğindeki askeri ittifakın, bölgedeki istişareleri kolaylaştırmak için Asya’da ilk olacak bir NATO ofisi planladığını söylemesinin ardından geldi.

Büyükelçi Tomita, ABD’nin başkenti Washington’da Ulusal Basın Kulübü tarafından düzenlenen bir etkinlikte NATO bürosu olasılığı ile ilgili bir soru üzerine yaptığı açıklamada, “Bahsettiğiniz husus ortaklığımızı güçlendirmek için üzerinde çalıştığımız konulardan biri. Bu konuda kesin bir teyit duymadım ama bu yönde çalışıyoruz” demişti.

Japonya Başbakanı Temmuz’daki NATO zirvesine katılmayı planlıyor

Kyodo haber ajansının bugün Japon hükümet yetkililerine dayandırdığı haberine göre de Başbakan Kişida, Temmuz ayında Litvanya’da yapılması planlanan NATO zirvesine katılmayı planlıyor.

Pekin ise Tokyo’da açılması olası irtibat bürosuna tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning Japonya’nın bu adımını Asya-Pasifik bölgesinin “hoş karşılamadığını” belirtti; Tokyo’nun “saldırganlık geçmişi” göz önüne alındığında “askeri güvenlik konusunda daha dikkatli” olması gerektiğini söyledi.

Mao, “Asya-Pasifik’in grup çatışmalarını ve askeri çatışmaları hoş karşılamadığını söylemek istiyoruz” dedi.

Japonya hafta sonu Hiroşima’da G-7 zirvesine evsahipliği yapmıştı. Zirvede, zengin demokrasilerin liderleri, Çin ile ekonomik ilişkilerin “ayrıştırılması değil, riskten arındırılması” konusunda mutabık kalmış ve Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın önemini bir kez daha teyit etmişlerdi.

Japon Nikkei ekonomi gazetesi de, ABD Donanması’nın savaş gemilerinin bakım ve onarımı için Japonya’daki özel tersaneleri kullanmayı düşündüğünü yazdı.

Nikkei’nin haberine göre Japonya’daki ABD Büyükelçiliği, Mitsubishi ve gibi gemi yapım şirketlerinin yöneticileriyle plan hakkında gayriresmi olarak temasa geçti.

VOA tarafından geçilen Japonya’da NATO irtibat ofisi planına Çin’den sert tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Japonya’da NATO irtibat ofisi planına Çin’den sert tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Japonya’da NATO irtibat ofisi planına Çin’den sert tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.