İyi ki bu kentte ATSO var

İyi ki bu kentte ATSO var

ABONE OL
22:14 - 23/09/2019 22:14
İyi ki bu kentte ATSO var
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya turizm, tarım, ticaret, tıp ve tekne (lüks yat) yapımı ile markalasan bir şehir. Ancak bu kentin sorunları da çok.

Turizm denilince, ülke turizmi krize girince bu ülkenin kaynakları hemen turizm sektörüne aktarılır. Teşvikler, istihdam, her türlü destekler ve sair ve sair.

Ancak turizmcilerin Antalya’ya desteği var mı derseniz bence hiçbir katkısı yok. Turist kent merkezine inmiyor, indirilmiyor. Tabi bunun çeşitli nedenleri var. Bunlar iyice irdelenmeli.

Diyeceğim şu turizm sektörü kendinden başka bir sektörü ve kesimi düşünmüyor. Türk vatandaşı yerine yabancı çalıştırır, kendi vatandaşına en düşük ücreti verir.  Buna benzer daha başka şeyler.

Ama turizm sektörü bu kent için elini taşın altına koymaz. Milyon dolarlık dünya standartlarının üstünde oteller, tesisler yaparlar ama kent yararına kendilerinden bir şey istendiğinde olumsuz tavır takınırlar. Kentin kültürel ve sanatsal faaliyetlerine bir katkı koymazlar.

İYİ Kİ BU KENTTE ATSO VAR

Turizm sezonu sona yaklaşırken bu kentin 50 bine yakın üyesi ile en büyük sivil toplum kuruluşu olan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) kent merkezinde akşam ticaretinin canlanması ve turisti kente çekmek amacıyla eylül ayı boyunca hafta da üç gün ”Sokakta Şenlik Var” etkinlikleri düzenledi.

Animasyon ekipleri, akşam mesai bitimi iki koldan Cumhuriyet meydanına kortej eşliğinde yürüdü. Vatandaşlar özellikle de çocuklar ve turistler bu etkinliklere yoğun ilgi gösterdi. Bol bol fotoğraf ve video çekti.

Ancak bu etkinliklerde ne bir turizmciyi görebildik ne de kentin yerel yöneticilerini…  İyi ki bu kentte ATSO var.

Yıl boyunca turist kalabalığı bakımından rekorlar kırıldığı için övünen bu kentin en yukarıdaki yöneticileri ve turizmcileri bu etkinliklere katkı koymada nerede… Bırak katkı koymayı meydanlarda dahi yok.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROFED) nerede, Akdeniz Turistik İşletmeciler Birliği (AKTOB) nerede İl Turizm Müdürlüğü ve belediyeler nerede…

Yoklar.

Ama en küçük bir kriz ortamında (öldük, bittik, mahvolduk) diyen turizm sektörü zararlarının karşılanması için talep üzerine taleplerini sıralarlar. Ama kentte kültür ve sanat etkinliklerine sıra gelince kaybolurlar.

Bu kente Kültür Sanat Merkezini kazandıran, dünyanın en saygın eserlerini sergileyen ve burada çeşitli etkinliklerle kent kültürüne katkı koyan iyi ki ATSO var.

Antalya kent merkezi, Belek ve Kundu ile Beldibi gibi merkeze yakın turizm bölgelerinde beş yıldızlı 200’den fazla otel ve tesis var. Tesis başı 5-6 bin lira katkı koyarak İMECE usulü bu etkinlikler daha fazla uzun süreli ve daha güzel etkinliklerle geleneksel hale getirile bilinir.

ATSO gelecek yıl ”Sokakta Şenlik Var” etkinliklerini daha uzun süreli yapmak için kolları şimdiden sıvadı. Ama sadece ATSO’nun çabası yeterli değil. Bakalım turizmciler ve kent yönetimi ATSO’ya katkı koyacak mı? Göreceğiz.

Bu kentte iyi ki ATSO var dedik ama bir kurumu da asla unutmamak lazım. O da Antalya’ya çiçek festivalini ve Yöresel Ürünler Fuarını ve Vakıf Zeytinliğini ranta kurban etmeyerek kente kazandıran Antalya Ticaret Borsası’nı da unutmayalım.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.