İsveç Türkiye’ye Silah İhracatını Yeniden Başlatıyor

İsveç Türkiye’ye Silah İhracatını Yeniden Başlatıyor

ABONE OL
23:01 - 30/09/2022 23:01
İsveç Türkiye’ye Silah İhracatını Yeniden Başlatıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsveç, Türkiye’ye askeri teçhizat ihraç edilmesi yasağını iptal etti. Kararı İsveç Stratejik Ürünler Müfettişliği (ISP) açıkladı. Yasağın kaldırılması İsveç’in NATO’ya üye olma talebi ve üyeliğine itiraz etmemesi için Ankara ile yapılan anlaşmanın ardından geldi.

ISP yılın üçüncü çeyreğinde ihraç izinlerini vermeye başlayacağını belirtti, ancak hangi şirketler ya da ürünlere izin verileceğini açıklamadı.

Açıklamada ”ISP, değişen savunma ve güvenlik politikası koşullarını göz önünde bulundurarak tam kapsamlı bir değerlendirmenin ardından İsveç savunma sanayisinden Türkiye’ye takipli teslimat için izin verme kararı aldı” denildi.

İsveç ve Finlandiya bu yıl Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinin ardından güvenlikleri için NATO’ya girme kararı almıştı. Üyeliğin kabul edilmesi için NATO’nun 30 üye ülkesinin onayı gerekirken Türkiye karşı çıktığını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’yı PKK’nın Suriye’nin kuzeyindeki uzantısı olan YPG’ye destek vermekle suçluyor. PKK, hem ABD hem de Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor.

İsveç ve Finlandiya 2019’da Türkiye’nin Suriye’de Kürt YPG milislerine düzenlediği operasyonun ardından ülkeye silah ihracatını yasaklamıştı. ISP resmi bir silah ambargosu uygulamasa da o tarihten bu yana mevcut izinleri iptal etmiş ve yenilerini de vermemişti.

Üç ülke Haziran ayında İspanya’nın başkenti Madrid’de yapılan NATO zirvesinde anlaşmaya varmış, İsveç ve Finlandiya Türkiye’nin kaygılarını gidermek için bir dizi adım atmayı kabul etmişti.

Türkiye Mayıs ayında silah ambargosunun kaldırılması konusunda olumlu sinyaller aldığını bildirmişti.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in 29 Haziran’da NATO Madrid Zirvesi’nde imzaladığı mutabakat çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısı ise Ağustos ayında Finlandiya’da yapılmıştı.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, Finlandiya ve İsveç’in, Türkiye’nin ‘milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı’ Ankara’ya tam destek verecekleri yönündeki taahhütlerini yineledikleri belirtilmişti.

VOA tarafından geçilen İsveç Türkiye’ye Silah İhracatını Yeniden Başlatıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsveç Türkiye’ye Silah İhracatını Yeniden Başlatıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsveç Türkiye’ye Silah İhracatını Yeniden Başlatıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.