İsveç Parlamentosu NATO’ya Üyelik Tasarısını Onayladı

İsveç Parlamentosu NATO’ya Üyelik Tasarısını Onayladı

ABONE OL
23:59 - 22/03/2023 23:59
İsveç Parlamentosu NATO’ya Üyelik Tasarısını Onayladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsveç Parlamentosu, başvurusu 30 NATO üyesi tarafından onaylandıktan sonra, ülkenin ittifaka katılmasına izin veren tasarıyı resmen onayladı.

İsveç ve komşusu Finlandiya geçen yıl Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından, askeri ittifaka katılmak için başvuruda bulunmuş; ancak süreç Türkiye ve Macaristan’ın engeli nedeniyle gecikmişti.

Tasarı İsveç Parlamentosu’nda beklendiği gibi büyük çoğunlukla, 37’ye karşı 296 oyla geçti.

Tasarıya yalnızca Sol Parti ve Yeşiller karşı çıktı. İsveç’in NATO’ya girmesi durumunda ülkenin 200 yıldır devam eden askeri tarafsızlık politikası da sona ermiş olacak.

İsveç’in adaylığı özellikle Türkiye tarafından itirazla karşılanmıştı. Stockholm’ün teröristler için güvenli liman olduğunu söyleyen Ankara, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamanın ön koşulu olarak kendisine teslim edilmesini istediği teröristlerin listesini sunmuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, İsveç’in Temmuz ayında Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılacak NATO zirvesinde ittifaka katılma şansı konusunda iyimser.

Billstrom, “Vilnius’a kadar üye olacağımızı söylememe gerek bile yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta TBMM’nin Finlandiya’nın NATO’ya adaylığını onaylama sürecine başlayacağını açıklamış; ancak İsveç’in onay sürecinin henüz başlatılmayacağını söylemişti.

Benzer şekilde Macaristan Parlamentosu da Finlandiya’nın NATO üyeliğini 27 Mart’ta onaylayacağını açıklamış; İsveç için ise tarih vermemişti.

Erdoğan 17 Mart’ta Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile Ankara’daki görüşmesinin ardından, “Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya’nın NATO’ya katılım protokolünün meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik” demişti.

Erdoğan, “İsveç’le olan görüşmelerimizi ise ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Sürecin nasıl ilerleyeceği İsveç’in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır” diye konuşmuştu.

VOA tarafından geçilen İsveç Parlamentosu NATO’ya Üyelik Tasarısını Onayladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsveç Parlamentosu NATO’ya Üyelik Tasarısını Onayladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsveç Parlamentosu NATO’ya Üyelik Tasarısını Onayladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.