İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na Çağrıldı

İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na Çağrıldı

ABONE OL
23:25 - 12/01/2023 23:25
İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na Çağrıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye, İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrstrom’u, Stockholm’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuklasının ayaklarından asıldığı gösteri nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Eylemin ardından, İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen’in 17 Ocak’ta Türkiye’ye planladığı resmi ziyaretin, TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından iptal edildiği bildirildi.

Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından NATO üyeliği için başvuran İsveç, Türkiye’nin onayını bekliyor.

Ankara, İsveç’in özellikle Kürt militanlara ve 2016 darbe girişiminin arkasında olduğuna inanılan gruplara karşı daha net tutum sergilemesini istiyor.

Finlandiya ve İsveç, geçtiğimiz aylarda Ankara’nın kaygılarını gidermek ve NATO üyeliğine onay vermesi için Türkiye ile üçlü bir anlaşma imzalamıştı.

Diplomatik kaynaklara göre İsveç’in Türkiye Büyükelçisi Staffan Herrstrom, bugün Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı ve kendisine Türkiye’nin tepkisi ifade edildi.

Diplomatik kaynaklar, “PKK/PYD/YPG yandaşlarınca 11 Ocak günü Stokholm’de gerçekleştirilen, Sayın Cumhurbaşkanımızı da hedef alan terör propagandasıyla ilgili olarak İsveç’in Ankara Büyükelçisi Bakanlığımıza çağırılarak tepkimiz ifade edilmiştir. Büyükelçiye, bu menfur eylemi şiddetle kınadığımız ve protesto ettiğimiz güçlü ifadelerle bildirilmiş, İsveç’in Üçlü Ahitname’yle verdiği taahhütlerin açık bir şekilde ihlali olan ve ülkemizin açıkça tehdit edildiği bu tür terör eylemlerine müsaade edilmemesi talep edilmiştir. Bu çerçevede, eylemin faillerinin tespit edilerek, gerekli işlemlerin yapılması ve İsveç’in taahhütlerini yerine getirmesi yönündeki beklentimiz vurgulanmıştır” açıklamasını yaptı.

İsveç Dışişleri Bakanlığı henüz konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Herrstrom, Ekim ayında da Erdoğan hakkında İsveç kamu televizyonunda yayınlanan “hakaret içeren içerik” nedeniyle bakanlığa çağırılmıştı.

Stockholm’deki protesto sahneleri geçmişte Türk yetkililerin özellikle şikayet ettiği bir konuydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK üyelerinin İsveç’te gösteri yapmasına izin verilmemesini istiyor.

Hükümet yanlısı Türk basın kuruluşlarında bugün yayınlanan görüntülerde PKK yandaşları olduğu iddia edilen bir grubun Erdoğan’ın bir kuklasını Stockholm’de belediye binası önünde ayağından direğe astığı görülüyor. Basına yansıyan bu görüntüde çok az kişi yer alıyordu.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, Stockholm’ün olayı kınadığını belirtti ancak doğrudan herhangi bir ülkeye atıfta bulunmadı.

Billstrom, “Hükümet siyasi seçimlerin açıkça tartışılabilmesi hakkını koruyor ancak siyasi temsilcilere karşı tehdit ve nefretle arasında güçlü şekilde mesafe koyuyor” dedi.

İsveçli bakan, “Halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanının belediye binası önünde idam ediliyormuş gibi gösterilmesi iğrenç” diye konuştu.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Pazar günü Türkiye’nin ülkesinin NATO üyelik başvurusunu onaylayacağına emin olduğunu belirtmekle birlikte Ankara’nın destek için şartlarının tamamının karşılanmayacağı mesajını vermişti.

İsveç Başbakanı, “Türkiye hem yapacağımızı söylediklerimizi yaptığımızı kabul ediyor hem de yapamayacağımız şeyleri yapmamızı istiyor” diyerek “Karar Türkiye’nin” ifadesini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter’dan yaptığı açıklamada “PKK teröristlerinin Stockholm’ün merkezinde İsveç hükümetine meydan okumasının İsveçli yetkililerin terörizme karşı gerekli adımları atmadığını gösterdiğini” söyledi.

VOA tarafından geçilen İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na Çağrıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na Çağrıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na Çağrıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.