İstanbul'daki Kariye Müzesi de İbadete Açılıyor

İstanbul'daki Kariye Müzesi de İbadete Açılıyor

ABONE OL
05:10 - 22/08/2020 05:10
İstanbul'daki Kariye Müzesi de İbadete Açılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ayasofya’nın ibadete açılmasının ardından İstanbul’da bir kilise daha camiye dönüştürülüyor. İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan 6. yüzyılda inşa edilmiş mozaik ve freskleriyle ünlü Kariye Müzesi, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla ibadete açıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan kararda, “29/8/1945 tarihli ve 3/3054 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın Fatih ilçesindeki Kariye Camiinin müze ve müze deposu olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilmesine ilişkin kısmı, Danıştay Onuncu Dairesinin 11/11/2019 tarihli kararıyla iptal edildiğinden, Kariye Camiinin yönetiminin 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35’inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verildi” denildi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Kariye Camii, Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan’ın imzasıyla yayınlanan kararname ile Diyanet İşleri Başkanlığımıza devredilerek yeniden ibadete açılıyor. Vatanımıza, milletimize ve tüm İslam alemine hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Kariye Kilisesi, 1511 yılında II. Bayezid’in sadrazamı Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülmüştü. 1945 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla kilise, Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilerek müzeye çevrilmişti. Kilise, 1948 ve 1958 yıllarında restore edilmiş, yeni restorasyon çalışmaları 2013 yılında başlamıştı. Restorasyon çalışmaları sürüyor.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.