İsrailli ve ABD'li Yetkilileri Taşıyan Uçak BAE'ye İndi

İsrailli ve ABD'li Yetkilileri Taşıyan Uçak BAE'ye İndi

ABONE OL
15:26 - 31/08/2020 15:26
İsrailli ve ABD'li Yetkilileri Taşıyan Uçak BAE'ye İndi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde anlaşmaya varıldığının açıklanmasının ardından iki ülke arasındaki ilk ticari uçuş yapıldı. İsrail El Al Havayolları’nın Tel Aviv’den Abu Dabi’ye yaptığı ilk direkt uçuşta İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve Beyaz Saray Danışmanı Jared Kushner de yer aldı.

Uçak İsrail’den havalandıktan sonra Suudi hava sahası üzerinden uçarak Birleşik Arap Emirlikleri’ne ulaştı. İsrail Başbakanı Netanyahu resmi Twitter hesabından “İşte barış böyle birşey” mesajini paylaştı.

Yolcular arasında yer alan ABD Başkanı Trump’ın damadı ve Beyaz Saray Başdanışmanı Jared Kushner, Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu uçuşu dünyadaki tüm Müslümanlar’ın ve Araplar’ın izlemesi için dün Ağlama Duvarı’nda dua ettim. Hepimiz Tanrı’nın çocuklarıyız bunu kabul edelim. Geleceği geçmişe göre şekillendirilmemeli” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail arasında önümüzdeki döneme ilişkin ticari faaliyetler, turizm ve savunma konuları da masaya yatırılacak.

İsrailli yetkililer, bu ziyaret kapsamında Washington’da düzenlenecek anlaşmanın imza töreni için bir tarih belirlemeyi umuyor. Anlaşma İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayid El Nahyan arasında imzalanacak. Törenin en erken Eylül ayında yapılması bekleniyor.

İsrail’den Abu Dabi’ye ilk ticari uçuşu gerçekleştiren El Al Havayolları’nın Boeing 737 tipi yolcu uçağının kokpit kısmının üzerinde İbranice, İngilizce ve Arapça olarak “Barış” yazısı yer alıyor. Tel Aviv-Abu Dabi arasındaki direkt uçuşun süresi 3 saat 20 dakika. Yetkililer, yolcu uçağının füzesavar bir sistemle korunduğunu söyledi. Ayrıca uçakta heyetle birlikte Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) yetkilileri ve İsrailli korumalar da yer aldı.

Filistin tarafı söz konusu anlaşmaya tepki gösterirken bu anlaşma ve girişimin bölgeye kalıcı barışı getirmekten uzak olduğu yorumunu yapıyor ve BAE’yi İsrail’le anlaşma yaptığı için eleştiriyor.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.