İsrail Savunma Bakanı Görevde Kalıyor mu?

İsrail Savunma Bakanı Görevde Kalıyor mu?

ABONE OL
22:50 - 28/03/2023 22:50
İsrail Savunma Bakanı Görevde Kalıyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başbakan Benyamin Netanyahu tarafından görevden alınması ülkedeki anayasal krizi kırılma noktasına getiren İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın yardımcıları, Gallant’ın bir sonraki duyuruya kadar görevde kalacağını söyleyerek hükümetin nasıl ilerleyeceği konusunda kararsız olduğunu öne sürdü.

Ulusalcı-dini koalisyonunun yargıyı elden geçirmeye yönelik imza planına karşı üç aydır görülmemiş protestolarla kuşatılan Netanyahu, söz konusu düzenlemeleri dün erteleme kararı aldı ve merkez sol muhalefetle uzlaşma müzakereleri çağrısında bulundu.

“Hedefimiz anlaşmaya varmak” diyen Netanyahu bu krizi, önümüzdeki hafta başlayacak Hamursuz Bayramı için biraraya gelen bir aile arasında çıkan ağız dalaşına benzetti.

Ancak beklentiler karamsar. Muhalefet, çok tartışılan yasa tasarısının parlamento gündemindeki yerini koruduğunu öne sürerek bunun devam etmesi halinde her türlü müzakereyi boykot etme tehdidinde bulundu.

Taraflar arasında arabuluculuk yapmayı teklif eden Cumhurbaşkanı Isaac Herzog bir konuşmasında, “Şüphe ve düşmanlık duvarları her zamankinden daha yüksek” diye yakındı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Herzog’un bugün heyetlerle ilk toplantısını yapması bekleniyordu.

Reformların askıya alınması, İsrail’in sarsılan ekonomisinde istikrar açısından pozitif yankılandı ve Batılı güçler tarafından memnuniyetle karşılandı. Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Reuters’e, İsrail’in uluslararası düzeyde demokratik itibarını yeniden canlandırmayı amaçlayan diplomatik bir girişim başlattığını söyledi.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi, Netanyahu’nun uzun süredir beklediği Beyaz Saray davetini yakında alabileceğini söyledi. Ancak yakın destekçileri de dahil bazı üst düzey Likud Partililer’in açık muhalefetinden sonra Netanyahu’nun güvenilirliğiyle ilgili sorular hala mevcut.

Bu kişiler arasında, Cumartesi günü reform karşıtı protestoların ordu içinde yayılmasını önlemek adına revizyona son verilmesi çağrısında bulunan Savunma Bakanı Yoav Gallant da vardı. Bir gün sonra Netanyahu, Gallant’ı kovduğunu söyledi.

Normalde bugün Gallant’ın görevden alınması kararının yürürlüğe girmesi gerekirdi. Ancak Gallant’ın yardımcıları, kendisinin görevden alınması için 48 saatlik süreyi başlatacak resmi bildirimi hiçbir zaman almadığını ve çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Galant’ın göreve devam edip etmediği veya değiştirilip değiştirilmediği sorusuna Netanyahu ve Likud’un sözcüleri bir yanıt vermedi.

Başbakan’ın popülaritesi düşüyor mu?

Ülkenin en çok izlenen televizyon kanalı Channel 12 TV tarafından yapılan bir kamuoyu yoklaması, İsrailliler’in yüzde 63’ünün ve Likud seçmenlerinin yüzde 58’inin Gallant’ın görevden alınmasına karşı olduğunu ortaya koydu. Netanyahu’nun reformları durdurmasını destekleyenlerin oranı da benzer.

Öte yandan İsrailliler’in yüzde 68’i krizden Netanyahu’yu sorumlu tutarken Channel 12, bugün bir seçim olsa Netanyahu ve koalisyon müttefiklerinin kaybedeceği tespitini de paylaştı. Bu partilerden ikisi, Dini Siyonizm ve Yahudi İktidarı, reform duraklamasındaki endişelerini dile getirdi.

Eli Cohen Reuters’e verdiği demeçte, “Bu haftalarda yaşananlar yalnızca dünyadaki konumumuzu güçlendirmeli” dedi ve adli revizyonun demokrasiyi ve halkın güvenini güçlendirmek istediklerinin göstergesi olduğunu ileri sürdü.

Cohen, İsrailli diplomatları konu hakkında bilgilendirdikten sonra, bu mesajı ülkelerine iletmeleri için önümüzdeki hafta yabancı büyükelçileri toplayacağını söyledi.

İsrail’in Ynet televizyonuna “Demokrasinin güzelliği burada. İnsanlar görüşlerini ifade ediyor” diyen ABD’nin İsrail Büyükelçi Tom Nides, protestoların çoğunlukla şiddet içermediği konusunda da iyimser olduğunu dile getirdi.

“Bunun sürmesini sağlamak istiyoruz” diye ekleyen Nides, İsrail Ordu Radyosu’na verdiği ayrı bir röportajda Netanyahu’nun gelecek ayki Hamursuz Bayramı tatilinden bir süre sonra ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeye davet edilmeyi bekleyebileceğini söyledi.

Rüşvet suçlamalarıyla yargılanan ancak bunu reddeden Netanyahu’nun reformları, mahkemelerin bağımsızlığını engellemek için kullanmayı planlamasından korkuluyor. Netanyahu ise hükümet kurumları arasında denge aradığını söylüyor.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Netanyahu’nun kendisine, parlamentonun 2 Nisan’daki Hamursuz Bayramı tatili öncesinde uzlaşma çabalarının başarısız olması halinde koalisyonun reformları tek taraflı olarak sürdüreceğine dair güvence verdiğini söyledi.

Parlamentoda koalisyon, Netanyahu’ya yargıçları seçme sistemi üzerinde daha fazla kontrol sağlayacak olan yasa tasarısını nihai değerlendirme için masaya yatırdı. Bir parlamento sözcüsü bunu teknik bir ayrıntı olarak nitelendirdi. Koalisyonun oylamayı ne kadar erken yapabileceği sorulduğunda, “Teorik olarak ertesi gün” dedi

Bunun gerçekleşmesi halinde, muhalefet liderleri Yair Lapid ve Benny Gantz yaptıkları açıklamada tüm müzakereleri bırakacaklarını söylediler.

İsrail sokakları bugün çoğunlukla sessiz olsa da, yargı revizyonuna karşı artan protestoları düzenleyen İsrailliler’den bazıları sokaklara geri döneceklerini söylüyor.

Gösterilere katılan Kudüslü 27 yaşındaki Eitan Kahana, “Bu reformlar tamamen rafa kaldırılana kadar protestolara devam edeceğim, çünkü bu bir dizi reform değil, bu yürütmenin yaptığı bir darbe” dedi.

VOA tarafından geçilen İsrail Savunma Bakanı Görevde Kalıyor mu? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail Savunma Bakanı Görevde Kalıyor mu? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail Savunma Bakanı Görevde Kalıyor mu? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.