İsrail-Filistin Arasındaki Tansiyon Endişe Yaratıyor

İsrail-Filistin Arasındaki Tansiyon Endişe Yaratıyor

ABONE OL
17:26 - 27/01/2023 17:26
İsrail-Filistin Arasındaki Tansiyon Endişe Yaratıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsrail’in Filistin’e son yılların en çok can kaybı yaşanan operasyonunun ardından İsrail Savunma Bakanı, hava saldırılarının durabileceği sinyalini verdi. Ancak İsrail’in bunun için şartı Filistinli militan grupların da roket saldırılarına son vermesi.

İsrail ordusuyla Filistinli gruplar arasında nadiren de olsa silahlı çatışmalar devam ederken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, gerekli görülmesi halinde yeni bir operasyona da hazırlık yapılması talimatı verdi.

Genellikle Cuma namazından sonra gerginliğin yaşandığı Kudüs’te El Aksa Cami çevresinde de bugün nispeten sakin bir ortam hakimdi. Ancak yine de bölgede son çatışmalar ve İsrail’in operasyonu nedeniyle gerginlik hakim.

İsrail’in son düzenlediği ve biri 61 yaşında bir kadın olmak üzere en az 9 kişinin hayatını kaybettiği Cenin mülteci kampındaki operasyonun ardından İsrail hava saldırısı da düzenledi.

İsrail ordusunun son olarak 22 yaşında bir Filistinli’yi öldürmesi de bölgede gerilimin artmasına neden oldu. Gencin cenazesinde Filistinliler İsrail’i protesto etti. Cenazede Filistinli gruplar bayraklar salladı ve sloganlar attı.

İsrail’de Benyamin Netanyahu liderliğinde yeni kurulan sağcı hükümet açısından da bu son gerginlik adeta bir sınav olarak değerlendiliyor. Yeni hükümetin Filistin’e karşı daha sert bir tutum izlemesi bekleniyordu.

Son operasyonun ardından Filistin yönetimi İsrailli yetkililerle düzenlenecek güvenlik koordinasyonu toplantısını iptal etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bölgeye yapacağı ziyaretten hemen önce yaşanan bu durum ABD tarafından da kaygıyla karşılanıyor.

İsrail ve Gazze’de yönetimde bulunan Hamas 2007 yılından bu yana 4 kez ciddi ve sert çatışmalar yaşadı. Şu ana kadar çatışmalar çok şiddetli geçmese de operasyonların ve gerginliğin artması endişesi hakim.

Son olarak 2022 yılı da bölgede en çok can kaybının yaşandığı yıl olmuştu. Geçen yıl İsrail ve Filistin arasındaki çatışma ve olaylarda 150 civarında Filistin vatandaşıyla 30 kadar da İsrailli hayatını kaybetmişti. Bu yılın başından bu yana da Associated Press haber ajansı verilerine göre 30 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail, ölen Filistinliler’in büyük bölümünün Filistinli militanlar olduğunu iddia ediyor.

VOA tarafından geçilen İsrail-Filistin Arasındaki Tansiyon Endişe Yaratıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail-Filistin Arasındaki Tansiyon Endişe Yaratıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İsrail-Filistin Arasındaki Tansiyon Endişe Yaratıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.