İskandinav Ülkelerinden Rusya’ya Karşı Ortak Hava Savunması

İskandinav Ülkelerinden Rusya’ya Karşı Ortak Hava Savunması

ABONE OL
15:52 - 25/03/2023 15:52
İskandinav Ülkelerinden Rusya’ya Karşı Ortak Hava Savunması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsveç, Norveç, Finlandiya ve Danimarka’nın hava kuvvetleri komutanları, Rusya’nın artan tehdidine karşı koymak amacıyla birleşik bir İskandinav hava savunması oluşturmak için niyet mektubu imzaladıklarını açıkladı.

Dört ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından yapılan açıklamalara göre amaç, NATO kapsamında halihazırda bilinen çalışma yöntemlerine dayanarak müşterek faaliyet gösterebilmek.

Danimarka Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Jan Dam, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, hava kuvvetlerini entegre etme hamlesinin Rusya’nın geçen yıl Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesiyle gündeme geldiğini söyledi.

Dam, “Birleşik filomuz büyük bir Avrupa ülkesininki ile karşılaştırılabilir” dedi.

Finlandiya’nın 62 adet F/A-18 Hornet jeti var ve 64 adet F-35 siparişi bekliyor. İsveç’in de 90’dan fazla Gripens jeti bulunmakta.

Norveç’in 57 adet F-16 savaş uçağı ve 37 adet F-35 savaş uçağı bulunuyor ve 15 adet daha F-35 sipariş edilmiş durumda.

Danimarka’nın 58 adet F-16’sı mevcut ve 27 adet F-35 siparişi bulunuyor.

Ancak bu uçakların kaç tanesinin operasyonel olduğu bilinmiyor.

Geçen hafta Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde düzenlenen imza törenine, NATO Hava Komutanlığı şefi General James Hecker da katıldı. Hecker, bölgedeki ABD Hava Kuvvetleri’ni de denetliyor.

İsveç ve Finlandiya geçen yıl NATO’ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Ancak 30 üye ülkenin onayını gerektiren üyelik süreci, Macaristan ve Türkiye’nin engeline takılmıştı.

İskandinav ülkelerinin hava kuvvetleri komutanları daha yakın bir işbirliğini ilk kez Kasım ayında, İsveç’te yapılan bir toplantıda ele almıştı.

“Hava sahası denetimimizi daha fazla entegre edip edemeyeceğimizi görmek istiyoruz; böylece birbirimizin izleme ve takip sistemlerinden radar verilerinden yararlanabilir ve bunları ortaklaşa kullanabiliriz” diyen Dam, bunu henüz yapmadıklarını kaydetti.

VOA tarafından geçilen İskandinav Ülkelerinden Rusya’ya Karşı Ortak Hava Savunması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İskandinav Ülkelerinden Rusya’ya Karşı Ortak Hava Savunması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İskandinav Ülkelerinden Rusya’ya Karşı Ortak Hava Savunması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.