IŞİD’den “Liderimiz Öldü” Açıklaması

IŞİD’den “Liderimiz Öldü” Açıklaması

ABONE OL
21:55 - 30/11/2022 21:55
IŞİD’den “Liderimiz Öldü” Açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

IŞİD, lideri Ebu el Hasan el Haşemi el Kureyşi’nin çatışmada öldüğünü açıkladı. Telegram kanalından ses kaydıyla açıklama yapan grubun sözcüsü, yeni lider olarak Ebu el Hüseyin el Hüseyni el Kureyşi’nin atandığını bildirdi. Ses kaydında yeni IŞİD lideriyle ilgili başka ayrıntı verilmedi.

Sözcü, dünya genelindeki IŞİD militanlarına yeni lidere bağlılık sözü verme çağrısı yaptı.

IŞİD’le ilgili bir kitap kaleme alan yazar Hassan Hassan, “Bu grubun bittiği anlamına gelmiyor ancak artık eski halinin yalnızca bir gölgesi. Lider kadroları ve saldırma kapasiteleri tükeniyor. Artık sembolleşmiş karizmatik liderleri yok. Son dönemde büyük saldırılar da gerçekleştirmediler” diye konuştu.

“Suriye’nin Kuzeyinde IŞİD Saldırı Girişimi Önlendi”

Beyaz Saray, Ebu el Hassan el Haşemi’nin ölüm haberini memnuniyetle karşıladı. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, IŞİD liderinin nasıl öldüğü konusunda henüz bilgi sahibi olmadıklarını belirtti.

Irak güvenlik yetkilileri ve Batılı kaynaklara göre Kureyşi, 2019 yılının Ekim ayında Suriye’nin kuzeyinde saklandığı eve düzenlenen ABD baskınında kendisini bombayla havaya uçurarak ölen Ebu Bekir el Bağdadi’nin kardeşiydi.

Ebu el Hassan el Haşemi el Kureyşi, Mart ayında Ebu İbrahim el Haşemi el Kureyşi’nin ölümünün ardından IŞİD’in liderliğini üstlenmişti.

IŞİD, Irak’taki iç savaşın kaosundan doğarak 2014 yılında Irak ve Suriye’de geniş topraklar elde etmişti. Bağdadi o yıl Kuzey Irak’taki Musul kentinde bir camiden ‘İslami Halifelik’ ilan etmiş ve kendini tüm Müslümanlar’ın halifesi ilan etmişti.

“Suriye ‘Geniş Çaplı’ Savaşa Geri Dönebilir”

İslam’ın katı yorumuyla, iktidarı sırasında binlerce kişiyi infaz eden IŞİD’in Musul’daki iktidarı Irak ve uluslararası güçlerin grubu bozguna uğrattığı 2017’de sona ermişti.

IŞİD, Ortadoğu’da milyonlarca kişiye hükmettiği ve dünyayı ölümcül bombalama eylemleri ve silahlı saldırılarla korkuttuğu yedi yıl önceki zirvesinden sonra yer altına geri dönmüştü.

IŞİD’le Mücadelede ”Aşiret İstihbaratı” Dönemi

Grubun kalan binlerce militanı Irak ve Suriye’nin uzak köşelerinde saklansalar da hala önemli gerilla türü saldırılar düzenleme kapasitesine sahip.

Kureyşiler’in hiçbirinin birbiriyle akrabalığı olduğu sanılmıyor. El Kureyşi ismi Hz. Muhammed’in mensubu olduğu Kureyş kabilesinden geliyor. IŞİD liderleri El Kureyşi ismini bir nevi mahlas olarak kullanıyor.

VOA tarafından geçilen IŞİD’den “Liderimiz Öldü” Açıklaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. IŞİD’den “Liderimiz Öldü” Açıklaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan IŞİD’den “Liderimiz Öldü” Açıklaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.