*** İsa’nın doğumu Türkiye’de de kutlandı

*** İsa’nın doğumu Türkiye’de de kutlandı

ABONE OL
14:19 - 25/12/2008 14:19
*** İsa’nın doğumu Türkiye’de de kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 


 

İsa’nın doğumu Türkiye’de de kutlandı

Hz. İsa’nın doğum günü, Selçuk ilçesindeki Meryemana Evi içinde düzenlenen ayinle kutlandı

Ayine İzmir, Kuşadası, Bodrum ve Didim gibi il ve ilçelerden gelen Hıristiyan ve Katolikler katıldı. Meryemana Evi Başrahibi Oviona Granella’ının yönettiği ayinde İncil’den Hz. İsa’yı öven ayetler okundu. Hz. İsa’nın doğum ve ölümünün anlatıldığı ayinde, İsa Peygamber’in doğumuyla tüm dünya barışının başladığı ve onun bu doğum gününün tüm dünyaya barış ve mutlluk getirmesi için dua edildiği öğrenildi.
    

Yaklaşık 1 saat süren ayindan sonra açıklama yapan Oviona Granella, Hıristiyan inancına göre evrenin nuru olan Hz. İsa’nın doğum gününü 25 Aralık’ta kutlamanın, kış gündönümü törenlerine bağlı bulunanları bundan vazgeçirmek olduğunu bildirdi.
    

Granella, ”25 Aralık, Hristiyan kiliselerinin hepsi tarafından Hz. İsa’nın doğum günü olarak kutlanır. Katolik (Latin) kilisesi 25 Aralık, Ortodoks kiliseleri ise 4. yüzyıldan itibaren bu tarihi benimsemişlerdir. Katolik kilisesi bugünü, birincisi gece yarısı, ikincisi güneş doğarken, üçüncüsü ise sabah olmak üzere 3 missa (ayin) düzenleyerek kutlarlar” dedi. 

Tarihi kaynaklar incelendiğinde, Hz. İsa’nın doğum tarihine dair kesin bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Bu konuda farklı rivayetler olup, Hırıstiyan kaynaklarında da farklı tarihler yer almaktadır.

Hz. İsa’nın doğum tarihinin yıl olarak milattan önce 4 ile 6 yıl önce olduğu, doğum günü olarak da Batı’da bulunan kiliseler, 25 Aralık gününü doğum tarihi olarak kabul edip kutlarlarken, Doğu kiliseleri ise bu tarihi 6 Ocak olarak kabul etmektedirler. 

İSTANBUL’DA NOEL KUTLAMALARI

İstanbul’daki Hristiyan cemaati, kiliselerde düzenlenen ayinlerle Noel’i kutladı. Taksim’deki Saint Antuan Kilisesi’nin de aralarında bulunduğu kiliselerde Noel ayini düzenlendi. Ayine katılan cemaat, dualar ve ilahiler eşliğinde Noel’i kutlayarak, mum yaktı. 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.