*** İş gezilerinde vize gerekmeyecek

*** İş gezilerinde vize gerekmeyecek

ABONE OL
13:23 - 19/02/2009 13:23
*** İş gezilerinde vize gerekmeyecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

İş gezilerinde vize gerekmeyecek

Avrupa Adalet Divanı, iş için Avrupa’ya gidecek Türklerden vize istenemeyeceğine hükmetti

Mahkeme, TIR şoförü Mehmet Soysal’ın 2007 yılında Berlin Eyalet Mahkemesine başvurarak vize uygulamasının iptalini istemesiyle ilgili olarak Alman yargısına gönderdiği kararda, Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan "23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokolün 41’inci maddesi, yürürlüğe girdiği tarihte vize yükümlülüğü olmadığı için, Türkiye’de kurulu şirketlerde çalışan Türk vatandaşlarına hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemeyeceği şeklinde yorumlanmalıdır" görüşünü benimsedi.

Berlin mahkemesi, Avrupa Adalet Divanından, Katma Protokolün 41’inci maddesinin, uluslararası bir şirkette TIR sürücüsü olarak çalışan Türk vatandaşlarından Alman makamlarının Schengen vizesi talep edilmesiyle bağdaşıp bağdaşmadığı konusunda görüş istemişti.

Alman yargısı, ayrıca Lüksemburg’daki AB mahkemesinden, bu ilk soruda "vize şartı aranmaz" görüşünü benimsemesi halinde, bunun Türk vatandaşlarının Almanya’ya girişlerinde vize muafiyeti anlamına gelip gelmeyeceğini açıklığa kavuşturmasını talep etmişti.

AB KOMİSYONU KARARI İNCELİYOR  

AB Komisyonu kararı incelediğini bildirdi. AB Komisyonu sözcüsü, detaylı inceleme gerektiren kararla ilgili şu aşamada değerlendirme yapamayacağını söyledi. Avrupa Adalet Divanı’nın görüşü, hukuki açıdan "salt bir yorumdan daha çok karar ve emir" niteliği taşıyor. Tarafların karara itiraz hakkı bulunuyor. Ancak AB hukuku uzmanları, söz konusu kararın hukukun temel prensiplerine dayandırılması ve net ifadelerle kaleme alınması nedeniyle bu ihtimali düşük görüyor. Avrupa Adalet Divanı’nın kararının resmi gazetede yayımlanarak kesinleşmesiyle Türkiye’nin üye ülkeler arasında uygulama birliği sağlanması açısından AB Komisyonu’nu inisiyatif almaya zorlaması bekleniyor. (A.A) 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.