DOLAR

32,3801

0.18%
EURO

35,0260

-0.2%
ALTIN(gr)

2.324,51

0,23%
BİST 100

9095

0,23%
İş dünyası işsizlere yönelik yeni adımlar atılmasını bekliyor

İş dünyası işsizlere yönelik yeni adımlar atılmasını bekliyor

ABONE OL
14:07 - 06/12/2020 14:07
İş dünyası işsizlere yönelik yeni adımlar atılmasını bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pandemi nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan ve ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmesini isteyen Antalya iş dünyası, işsizlere yönelik yeni adımlar atılmasını bekliyor.

ATSO ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Dönem Başkanı Davut Çetin, TÜİK’in açıkladığı kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Tüketici ve üretici fiyatları arasındaki enflasyon makasının üretici üzerindeki baskıyı artırmaya devam ettiğini belirten Çetin, üretim maliyetlerini düşürücü desteklerin önemine dikkat çekti.

Pandemi nedeniyle kapanan işyerlerine, çalışanlara ve istihdam desteği kapsamına girmeyen işsizlere dönük destekler konusunda ekonomi yönetiminden yeni adımlar beklediklerini vurgulayan Çetin, şunları kaydetti.

‘’2020 Kasım ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 2,3, Yİ-ÜFE’de yüzde 4,08 olarak, beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 14’e yükselse de aylık ortalamalara göre enflasyonun yüzde 12’de kaldığını görüyoruz.  Kuşkusuz asıl etken, önceki aylarda ısrarla dikkat çektiğimiz döviz kuru artışlarının maliyetleri artırmasıdır. Kur artışının metal, kağıt, elektronik, otomotiv, tekstil, tarımsal girdi gibi tüm alanlarda üretici fiyat artışını yüzde 20’nin üzerine taşıdığı görülmektedir. Tüketici ve üretici fiyatları arasındaki enflasyon makası üretici üzerindeki baskıyı artırmaya devam ediyor.’’

Uyarılarımızda haklı çıktık

Geçen aylarda para politikasıyla ilgili ve ekonomik desteklerin seçici olması yönündeki uyarılarda bulunduklarını belirten Davut Çetin, bu uyarılarda da haklı çıktıklarını bildirdi. Çetin, şöyle devam etti.

‘’Uyarılarımız haklı çıkmış, yeni ekonomi yönetimi ağır bir yük devralmıştır. Pandemi koşullarında bir taraftan durgunluk, diğer taraftan yüksek maliyet artışı yaşayan sektörlerimizin durumu ve halkın refah düzeyindeki düşüş karşısında yeni ekonomi yönetiminin işi zorlaşmıştır. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak başta tarımsal girdiler olmak üzere, üretim maliyetlerini düşürücü destekler verilmesi yönündeki önerilerimizi ilgili Bakanlıklarla devamlı biçimde paylaşıyoruz. Pandemi koşulları nedeniyle kapanan işyerlerine destek, kira desteği yanında, çalışanlara ve istihdam desteği kapsamına girmeyen işsizlere dönük destekler de daha önemli hale gelmiştir. Ekonomi yönetiminin bu yönde yeni adımlar atacağını temenni ediyorum.’’

Çetin, Batı Akdeniz enflasyonunun da Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu sözlerine ekledi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.