Irkçılığa karşı susmuyoruz, unutmuyoruz!

Irkçılığa karşı susmuyoruz, unutmuyoruz!

ABONE OL
18:07 - 20/12/2020 18:07
Irkçılığa karşı susmuyoruz, unutmuyoruz!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

“21 Aralık 1985 tarihinde Hamburg’un Wandsbek semtindeki Landwehr istasyonunda Neonazilerin saldırısı sonucu ağır yaralanan ve 24 Aralık’ta kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden ırkçı kurbanı Ramazan Avcı’yı, katledilişinin 35. yılında saygıyla anıyorum. Bu vesileyle ırkçı zihniyetlerin katlettiği insanları da anmayı görev biliyorum. Bu tür olayların hatırlanması ve acıların taze tutulması, bu gibi korkunç olayların bir daha yaşanmaması ve ders çıkarılması açısından büyük önem taşımakta. Sadece Almanya’da ya da Avrupa’da değil, tüm dünyada giderek artan ve hepimizi endişelendiren ırkçılık, tedavi edilmesi gerek ciddi bir hastalık, sağduyulu tüm insanların ve siyasetin topyekûn mücadele etmesi gereken korkunç bir insanlık suçudur. Bu tür insanlık suçlarıyla mücadeleyi sadece devletten ya da siyasetten beklemek yeterli olamaz. Mücadeleye birey olarak katkılar ve sivil toplum hareketleri, yapılan mevcut çalışmaları daha da güçlendirir, besler. Avrupa’da ve Almanya’da giderek artan ırkçılığa karşı resmi bir devlet stratejisi yürütülmekle birlikte demokratik temel değerlerimizin sürekli olarak yeniden aktarılması, ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve antisemitizme karşı savunulması gerekiyor. Avrupa Komisyonu, bu bağlamda geçtiğimiz Eylül ayında Irkçılıkla Mücadele Eylem Planı’nı (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/de/ip_20_1654) hayata geçirdi. Bu eylem planıyla ırk veya etnik kökene dayalı ayrımcılıkla mücadelenin desteklenmesi ve güçlendirilmesi amaçlanırken herkes için eşitliğin sağlanması, çoğulcu ve hoşgörülü toplumun teşviki çalışmalarının temeli oluşturuldu. Ayrıca politik bilinçlenmeye yönelik eğitim, iş yaşamında çeşitlilik, sivil toplum girişimlerinin desteklenmesi de bu eylem planının unsurları arasında yer alıyor.

Demokrasiyi yaşamak ve yaşatmak ırkçılığı öldürür!

Irkçılık ve ayrımcılıkla mücadele ve demokrasimizin güçlendirilmesinde en önemli aktörlerden biri de gençlerimiz. Federal hükümet, bu bağlamda gençlere ve genç yetişkinlere yönelik yürüttüğü “Demokrasiyi Yaşamak- https://www.demokratie-leben.de/” başlıklı programla radikalleşmeyle mücadele ve demokrasinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüyor. Geleceğimiz gençlerin bu bilinci kazanmasının, uzun vadede ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele açısından önemi büyük. Demokrasi ve hoşgörü, ister komşular, öğrenciler arasında, ister iş arkadaşları arasında olsun, ancak insanların karşılıklı saygı içerisinde sürdürdüğü bir ortak yaşam içerisinde gelişebilir. Her türlü ayrımcılığı, yabancı düşmanlığını, hoşgörüsüzlüğü reddederek, demokrasimizi koruyarak duruşumuzu göstermek, vatandaşlık görevimizdir.

Tüm bu değerli ve önemli çalışmaların yanı sıra ırkçılıkla mücadelede devletin kendi içindeki ırkçı mekanizmaları yok etmesi, daha caydırıcı cezalar uygulaması, ırkçı partilerin güçsüzleştirilmesi bu yönde atılması gereken zaruri adımlardır. Devlet kurumlarında çok kültürlülüğün benimsenmesine yönelik özel eğitimler, bu kurumlarda çalışan göçmen kökenlilerin oranlarının artırılması, bu yöndeki mücadelenin temelini güçlendirmektedir.

Ramazan Avcı’nın ailesine sabır diliyor, ırkçılık kurbanı tüm insanları saygıyla anıyorum. “

Barış Öneş

Hamburg Eyalet Parlamentosu SPD Milletvekili

 

21.12.2020 tarihinde saat 17.00’de S-Bahn Landwehr- Ramazan Avcı-Platz adlı meydanda, Ramazan Avcı İnisiyatifi tarafından bir anma töreni düzenleniyor.

21 Aralık 1985 tarihinde neler oldu?

21 Aralık 1985’de ağabeyi ve bir arkadaşıyla doğum gününü kutlamak için dışarı çıkan Ramazan Avcı, Landwehr istasyonunda Neonazilerin buluşma yeri olan bir birahaneden çıkan dazlakların saldırısına uğradı. Avcı’nın ağabeyi ve arkadaşı, son anda oradan geçen bir otobüse binebilirken Avcı, bir aracın çarpması sonucu yere düştü. Beysbol sopaları, zincir ve tekmelerle Avcı’ya saldıran dazlaklar, talihsiz adamı komalık hale getirdikten sonra Avcı’nın ağabeyi ve arkadaşının bindiği otobüse de saldırdılar. Avcı, girdiği komadan uyanamayarak 24 Aralık 1985 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Ölümünden kısa süre sonra doğan oğluna ise Ramazan Avcı’nın ismi verildi. Ramazan Avcı İnisiyatifi’nin yoğun çaba ve girişimleri sonucunda 2012 yılında, Ramazan Avcı’nın saldırıya uğradığı yerde anısına bir anıt dikildi ve meydanlığa „Ramazan Avcı Meydanı “adı verildi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.