“İran’la Nükleer Anlaşma Önceliğimiz Değil”

“İran’la Nükleer Anlaşma Önceliğimiz Değil”

ABONE OL
21:43 - 13/10/2022 21:43
“İran’la Nükleer Anlaşma Önceliğimiz Değil”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dünkü günlük basın toplantısında Washington’un odak noktasının Tahran ile nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak değil İran’daki protestoculara destek vermek olduğunu söyledi

ABD dün, İran’la 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmanın “şu anda odak noktası olmadığını” söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, bugüne kadar Tahran’ın anlaşmayı canlandırmaya çok az ilgi gösterdiğini belirtirken, Washington’un da İranlı protestocıları nasıl destekleyeceği konusuna odaklandığını söyledi.

Price, Amerika’nın İran’la ekonomik yaptırımların hafifletilmesi karşılığında nükleer programını durdurması için yapılan anlaşmayı yeniden canlandırmak için müzakereleri sürdürmekle ilgilenip ilgilenmediği sorusuna, “Şu anda odak noktamız bu değil” yanıtını verdi.

Price basın toplantısında, “Bu çok açık ve İranlılar yapmaya hazır oldukları bir anlaşma olmadığını çok net bir şekilde belirttiler. Yakın zamanda anlaşma kesinlikle görünmüyor” dedi.

Price, “Son haftalarda duyduklarımız Tahran’ın duruşunu değiştirdiğini göstermiyor. Bu yüzden şu anda odak noktamız İran halkının barışçı gösteriler yoluyla sergilediği olağanüstü cesarettir” dedi.

16 Eylül’de 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin İran ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölümüyle başlayan hükümet karşıtı protestolara atıfta bulunarak Price, “Şu anda odak noktamız, onların yaptıklarına ışık tutmak ve elimizden geldiğince onları desteklemek” dedi.

2018’de eski ABD Başkanı Donald Trump, İran ile 6 ülkenin imzaladığı nükleer anlaşmayı tek taraflı olarak terk etti. Trump, İran’a ekonomik yaptırımlar uygulayarak ve Tahran’ın petrol ihracatının azalmasına sebep olarak ülkenin ekonomisini sarstı.

Bir yıl sonra Tahran yaptırımlara, anlaşmanın nükleer sınırlarını kademeli olarak ihlal ederek tepki verdi.

Bu durum İran’ın nükleer silah üretmeye çalışabileceğine dair ABD, İsrail ve Körfez Arap korkularını yeniden canlandırdı. Ancak İran bunu reddediyor.

VOA tarafından geçilen “İran’la Nükleer Anlaşma Önceliğimiz Değil” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “İran’la Nükleer Anlaşma Önceliğimiz Değil” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “İran’la Nükleer Anlaşma Önceliğimiz Değil” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.