İran’dan Protestoculara: “Bugün İsyanların Son Günü”

İran’dan Protestoculara: “Bugün İsyanların Son Günü”

ABONE OL
10:55 - 30/10/2022 10:55
İran’dan Protestoculara: “Bugün İsyanların Son Günü”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran Devrim Muhafızları, rejimi protesto eden gruplara, bugünün sokağa çıkacakları son gün olacağı tehdidinde bulundu. Açıklama, güvenlik güçlerinin sert baskılarını yoğunlaştırabileceğinin işareti olarak yorumlandı.

İran, 22 yaşındaki Kürt asıllı Mahsa Amini’nin geçen ay ahlak polisi tarafından gözaltında alındıktan sonra ölümünden bu yana protestolarla çalkalanıyor ve 1979 İslam Devrimi’nden bu yana dini liderliğe karşı en ciddi meydan okumalardan biri olarak görülüyor.

“Sokaklara çıkmayın! Bugün isyanların son günü” diyen Devrim Muhafızları Genel Komutanı Hüseyin Selami, “Bu uğursuz plan, Beyaz Saray ve Siyonist rejimde hazırlanmış bir plandır” diyerek de ABD ve İsrail’i hedef aldı.

 İranlılar, kadınların önemli bir rol oynadığı halk isyanı boyunca bu tür uyarılara meydan okudular. Ancak bugün yine kan döküldüğü haberleri geldi.

İnsan hakları grubu Hengaw, güvenlik güçlerinin Sakız kentindeki bir kız okulunda öğrencileri vurduğunu bildirdi. Bir başka paylaşımda ise güvenlik güçlerinin Kürdistan vilayetinin başkenti Senendec’deki Kürdistan Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde öğrencilere ateş açtığı belirtildi.

Hengaw, biri başından vurulan birkaç öğrencinin yaralandığını söyledi.

Reuters haber ajansı, Hengaw’ın paylaşımlarını doğrulayamadı.

Doğrudan Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’e bağlı olan Devrim Muhafızları, geçen ay gösterilerin başlamasından bu yana konuşlandırılmadı.

ABD’nin terör örgütleri listesinde olan muhafız ordusu, muhalefeti ezme konusunda sicili kabarık elit bir güç.

Hak örgütleri İran genelindeki protestolarda en az 250 protestocunun öldürüldüğünü ve binlerce kişinin tutuklandığını açıkladı.

Dün sosyal medyada yer alan video görüntülerinde göstericilerin Hamaney’e ve gösterileri bastırma çabalarında önemli bir rol oynayan Besiç milislerine ölüm sloganları attıkları görülüyordu.

Devrim Muhafızları’nın istihbarat kolu ve İstihbarat Bakanlığı; ABD, İngiltere, İsrail ve Suudi Arabistan casusluk örgütlerini, İran’ı istikrarsızlaştırmak için ayaklanmaları düzenlemekle suçladı.

Hamaney’den IŞİD Saldırısının Ardından “İntikam” Sözü

Bu hafta IŞİD tarafından üstlenilen bir saldırıda hayatını kaybedenlerin cenaze töreninde konuşan Hüseyin Selami, protestoculara doğrudan seslenerek bu mesajı yineledi.

İranlı komutan, “Onurunuzu Amerika’ya satmayın ve sizi savunan güvenlik güçlerinin yüzüne tokat atmayın” dedi.

ABD’den BM Güvenlik Konseyi’nde İran toplantısı adımı

ABD gelecek hafta Birleşmiş Milletler’in dikkatini İran protestolarına çekecek ve ülkedeki insan hakları ihlallerine yönelik güvenilir ve bağımsız soruşturmaları teşvik etmenin yollarını arayacak.

Reuters haber ajansının gördüğü ve etkinliğin ana hatlarını içeren bir nota göre, ABD ve Arnavutluk Çarşamba günü gayrıresmi bir BM Güvenlik Konseyi toplantısı düzenleyecek.

Toplantıda İranlı Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi ve İran doğumlu oyuncu ve aktivist Nazanin Boniadi bilgi verecek.

Nota göre toplantıda İran’da kadınlara, kız çocuklarına, dini ve etnik azınlık gruplarına yönelik süregelen baskılar vurgulanacak.

BM’nin İran’daki insan haklarıyla ilgili bağımsız araştırmacısı Javaid Rehman’ın da konuşma yapacağı toplantıya diğer BM üyesi devletler ve hak örgütleri de katılabilecek.

İran’dan ABD’ye tepki

İran’ın New York’taki Birleşmiş Milletler misyonu ise, ABD ve müttefiklerini “siyasi gündemlerini ilerletmek için” platformlarını kötüye kullanmakla suçladı.

Misyonun açıklamasında, “İkiyüzlülüğü, çifte standart uygulaması ve insan haklarını seçici bir şekilde uygulaması göz önüne alındığında, ABD’nin İranlı kadınları destekleme iddialarını aldatıcı ve iyi niyetten yoksun buluyoruz” denildi.

BM sözcüsü Stephane Dujarric dün yaptığı açıklamada İranlı yetkilileri “kadın hakları dahil halkın meşru şikayetlerini” ele almaya çağırdı ve güvenlik güçlerinin barışçı göstericilere karşı “gereksiz ya da orantısız güç kullanmaktan” kaçınması gerektiğini söyledi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.