İran’dan AB’ye: “Kendi Ayağınıza Sıkarsınız”

İran’dan AB’ye: “Kendi Ayağınıza Sıkarsınız”

ABONE OL
17:08 - 19/01/2023 17:08
İran’dan AB’ye: “Kendi Ayağınıza Sıkarsınız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran’dan Avrupa Birliği’ne Devrim Muhafızları’nı terör listesine almaması uyarısı geldi. İran, “AB’nin bunu yapması durumunda kendi ayağına sıkacağını” iddia etti. Son olarak AB Parlamentosu, üye ülkelerin İran Devrim Muhafızları’nı terör listesine alması çağrısında bulunmuştu.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, konuya ilişkin olarak AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’le yaptığı telefon görüşmesinde “Devrim Muhafızları’nın İran’ın güvenliğini garanti altına alma rolü bulunan resmi ve egemen bir organizasyon olduğunu defalarca söyledik” ifadelerini kullandı.

Abdullahiyan ayrıca Avrupa Parlamentosu’nun aldığı kararın “Avrupa’nın kendi ayağına sıkması” olacağını söyledi. İran Dışişleri Bakanı ayrıca Devrim Muhafızları’nın terör listesine alınması durumunda İran’ın da buna karşılık vereceğini belirtti.

Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu, Devrim Muhafızları’nın ülkedeki protesto eylemlerini bastırmakta kullandığı orantısız güç ve Ukrayna savaşında Rusya’ya insansız hava aracı temin etmesinden dolayı terör örgütleri listesine alınması çağrısında bulundu.

İran haber ajansı IRNA’nin haberine göre, İran ordusu ve Devrim Muhafızları arasındaki koordinasyonu sağlayan İran Silahlı Kuvvetleri’nden de AB’ye yönelik bir uyarı geldi. Yapılan açıklamada “Avrupa Parlamentosu’nun son eyleminin uluslararası kurallar ve düzenlemelerde bir benzerinin olmamasının yanı sıra küresel olduğu kadar bölgesel barışı da etkileyecektir. Avrupa Parlamentosu’nun bu tarz sonuçların da farkında olması gerekir” ifadelerine yer verildi. Aynı açıklamada İran’da devam eden protestoların arkasında Batılı devletler olduğu suçlaması da yapıldı.

İran’da Mahsa Amini’nin başını düzgün şekilde örtmediği gerekçesiyle Ahlak Polisi tarafından gözaltına alınması ve ardından karakolda hayatını kaybetmesi üzerine Eylül ayında başlayan protestolar devam ediyor. Avrupa Parlamentosu, aralarında Devrim Muhafızları’nın da bulunduğu güvenlik güçlerinin protestoculara karşı tavrını kınıyor.

VOA tarafından geçilen İran’dan AB’ye: “Kendi Ayağınıza Sıkarsınız” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’dan AB’ye: “Kendi Ayağınıza Sıkarsınız” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’dan AB’ye: “Kendi Ayağınıza Sıkarsınız” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.