*** ”İran’daki olaylar beni endişelendiriyor”

*** ”İran’daki olaylar beni endişelendiriyor”

ABONE OL
22:33 - 23/08/2009 22:33
*** ”İran’daki olaylar beni endişelendiriyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

”İran’daki olaylar beni endişelendiriyor”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ”İran’da yaşanan olayların kendisini çok endişelendirdiğini” söyledi

Merkel, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, ”İran’da yaşanan olaylar beni çok endişelendiriyor. Özellikle de göstericilere ve mahkemede sanıklara yönelik tutumlar. İnsan hakları ağır şekilde ihlal ediliyor. Dışişleri Bakanı (Frank-Walter) Steinmeier ile, yaşanan olaylarla ilgili olarak Tahran’daki Almanya Büyükelçiliğinin de yoğun şekilde ilgilenmesini kararlaştırdık” dedi.

İran yönetiminin nükleer programından vazgeçeceği yönünde hiçbir belirti olmadığını kaydeden Merkel, bu nedenle Eylül ayında müttefik ülkelerle İran’a yönelik olası yeni yaptırımlar konusunu görüşeceklerini ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Tahran yönetimiyle doğrudan görüşmeler yapılması görüşünden büyük memnuniyet duyduğunu, ancak İran’ın henüz bu teklife karşılık vermediğini kaydeden Merkel, ”Eğer ilerleme sağlanamazsa yeni yaptırımlarla karşılık vermeliyiz. Devlet Başkanı sürekli bir şekilde İsrail’in mevcudiyetini sorgulayan İran’ın elinde atom bombası bulundurmasına izin verilmemeli” şeklinde konuştu.

Merkel, Afganistan’daki stratejilerinin de günün birinde bu ülkenin kendisini terörizme karşı savunabilecek hale gelmesini sağlamak olduğunu, bunun için polis teşkilatının ve ordunun eğitilmesi, ayrıca sağlam kurumların oluşturulması gerektiğini ifade etti.

ABD’de, Madrid’de ve Londra’daki terör eylemlerini düzenleyen ve Almanya’da da terör eylemi planlarken yakalanan teröristlerin Afganistan’da eğitildiklerine işaret eden Merkel, ”Biz Afgan hükümetinin isteği ve BM’nin talimatı nedeniyle bu ülkedeyiz. Afgan hükümeti henüz ülkenin güvenliğini garanti edebilecek durumda değil” dedi.


(A.A) Evren AYDEMİR 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.