İran’daki Gösterilerde 300’den Fazla Can Kaybı

İran’daki Gösterilerde 300’den Fazla Can Kaybı

ABONE OL
00:01 - 04/12/2022 00:01
İran’daki Gösterilerde 300’den Fazla Can Kaybı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler, İran’da son dönemde yaşanan protestolarda 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkede kendilerinin özgürlükler ve hakların güvencesi olduğunu söyledi.

BM’nin açıklamasının aksine İranlı yetkililer, Mahsa Amini isimli 22 yaşındaki genç kızın başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınması ve gözaltında hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolarda 200 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İranlı yetkililerin açıklamasında 200 kişinin arasında emniyet görevlilerinin de olduğu belirtildi.

Mahsa Amini’nin ölümüyle başlayan protestolar bir süre sonra rejim karşıtı eylemlere döndü. Protestocular gösterilerde ülkenin dini lideri Ali Hamaney karşıtı sloganlar atarken İslami yönetimin de sona erdirilmesini talep ediyorlar.

İranlı yetkililer protestolarda Suudi Arabistan, ABD ve İsrail de dahil olmak üzere dış güçlerin parmağı olduğunu öne sürüyorlar.

“İran dünyanın en ilerici anayasına sahip”

İran Cumhurbaşkanı Reisi son olarak yaptığı açıklamada “İran dünyanın en ilerici anayasına sahip çünkü ideallerle demokrasiyi birleştiriyor. Anayasa, İslami sistemin varlığını garanti altına alıyor ve temel haklar ve özgürlükleri de koruyor” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki protestolar sırasında hayatını kaybedenler konusunda farklı mecralardan farklı açıklamalar geliyor.

Birleşmiş Milletler şu ana kadar gösterilerde aralarında 40’tan fazla çocuğun da bulunduğu 300’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İran Devrim Muhafızları üst düzey yöneticilerinden Emirali Hacızade de aralarında güvenlik güçlerinin bulunduğu 300 kişinin öldüğünü söyledi.

HRANA isimli insan hakları savunucusu grup da 64’ü çocuk 469 kişinin gösterilerde hayatını kaybettiğini bildirdi. HRANA’ya gören ölenlerden 61’I de güvenlik görevlisi. İran’daki gösterilerde şu ana kadar 18 bin 210 kişinin de gözaltına alındığı ifade ediliyor.

VOA tarafından geçilen İran’daki Gösterilerde 300’den Fazla Can Kaybı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’daki Gösterilerde 300’den Fazla Can Kaybı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’daki Gösterilerde 300’den Fazla Can Kaybı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.