İran’da Protestolar Sürüyor: 83 Ölü

İran’da Protestolar Sürüyor: 83 Ölü

ABONE OL
11:41 - 30/09/2022 11:41
İran’da Protestolar Sürüyor: 83 Ölü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran’da, Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından çıkan protestolar dün akşam da devam etti.

Merkezi Norveç’te bulunan İran İnsan Hakları (IHR) kuruluşu, yaklaşık iki haftadır İran’ın çeşitli şehirlerinde devam eden protestolarda en az 83 kişinin öldüğünü açıkladı.

Kuruluş açıklamasında, “Aralarında çocukların da bulunduğu en az 83 kişinin İran protestolarında öldürüldüğü doğrulandı” ifadesine yer verdi.

Sosyal medyada yayınlanan son videolarda ise Tahran, Kum, Reşt, Sanandaj, Mescid-i Süleyman ve diğer şehirlerde protestolar sürüyor ve protestocular dini kurumların feshedilmesi çağrısında bulunuyor.

İnsan hakları örgütleri protestoların başlamasından bu yana çok sayıda aktivist, öğrenci ve sanatçının gözaltına alındığını bildiriyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İran’da güvenlik güçlerinin 29 Eylül itibariyle en az 28 gazeteciyi tutukladığını bildirdi.

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock dün yaptığı açıklamada, Amini’nin ölümünün ardından Avrupa Birliği’nin İran’a yaptırım uygulamasını istedi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise, “huzursuzluğun 1979’daki İslam devriminden bu yana düşman Batılı güçlerin İran’a karşı son hamlesi olduğunu” savundu.

Reisi devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Düşmanlar 43 yıldır İslami İran karşısında hesap hatası yaptılar ve İran’ın hükmedilebilecek zayıf bir ülke olduğunu düşündüler” dedi.

İran’ın kuzeybatısındaki Kürt kenti Sakez’den olan 22 yaşındaki Mahsa Amini, Tahran’da ahlak polisi tarafından “uygunsuz kıyafet” gerekçesiyle gözaltına alınmış ve ardından kaldırıldığı hastanede 13 Eylül’de hayatını kaybetmişti.

VOA tarafından geçilen İran’da Protestolar Sürüyor: 83 Ölü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’da Protestolar Sürüyor: 83 Ölü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’da Protestolar Sürüyor: 83 Ölü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.