İran’da Polis ile Öğrenciler Çatıştı

İran’da Polis ile Öğrenciler Çatıştı

ABONE OL
22:52 - 03/10/2022 22:52
İran’da Polis ile Öğrenciler Çatıştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran’da Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesiyle başlayan protestolar sürerken, dün akşam başkent Tahran’da polis ile üniversite öğrencileri çatıştı.

Çatışmalar sosyal medyaya da yansıdı. Reuters haber ajansı, yaklaşık 160 bin takipçisi olan “1500tasvir” isimli hesaptan paylaşılan videolarda, Tahran’daki Şerif Üniversitesi’ndeki öğrencilerin çevik kuvvet polislerince kuşatıldığının görüldüğünü aktardı.

Videolardan birinde güvenlik güçlerinin öğrencileri kampüsten çıkarmak için göz yaşartıcı gaz attığı ve uzaktan ateş edildiği anlaşılan seslerin duyulduğu görülüyor.

Bir başka videoda ise güvenlik güçlerinin üniversitenin yeraltı otoparkında mahsur kalan onlarca öğrenciyi kovaladığı görülüyor. Hesap, çok sayıda öğrencinin protestoda tutuklandığını aktardı.

İran devlet medyası ise üniversiteden “çatışma haberleri” geldiğini ve ülkenin bilim bakanının durumu kontrol etmek üzere Şerif Üniversitesini ziyaret ettiğini duyurdu.

İran’da dün Tahran, Yezd, Kirmanşah, Sanandaj, Şiraz ve Meşhed gibi birçok şehirde de gösteriler düzenlendi ve katılımcılar sosyal medyada “bağımsızlık, özgürlük, Hamaney’e ölüm” gibi sloganlar attı.

Amini’nin ölümünün ardından ülke genelinde başlayan protestolar, İran yönetimine yönelik son yılların en büyük muhalefet gösterisine dönüştü.

Artan ölü sayısına ve güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz, cop ve bazı durumlarda sosyal medyadaki videolara göre gerçek mühimmat kullanarak uyguladığı baskıya rağmen protestolar dinmedi.

“Protestolarda şimdiye kadar 133 kişi öldürüldü”

Norveç merkezli İran İnsan Hakları isimli grup yaptığı açıklamada, geçen hafta güneydoğu Sistan-Belucistan eyaletinin başkenti Zahedan’daki çatışmalarda öldüğünü söylediği 40’tan fazla kişi de dahil olmak üzere “şu ana kadar İran genelindeki protestolarda 133 kişinin öldürüldüğünü” bildirdi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran’ın 31 şehrine yayılan ve etnik ve dini azınlıklar da dahil olmak üzere toplumun tüm katmanlarının katıldığı ülke çapındaki protestolar hakkında henüz yorum yapmadı.

22 yaşındaki Mahsa Amini 13 Eylül’de, Tahran’da ahlak polisi tarafından kıyafet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Amini üç gün sonra komaya girerek, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Amini’nin ailesinin avukatı Saleh Nikbakht yarı resmi “Etemadonline” haber sitesine yaptığı açıklamada “doktorların Amini’nin gözaltında vurulduğuna inandıklarını” söyledi. Amini’nin otopsi raporu ise henüz açıklanmadı.

İran polis yetkilileri ise Amini’nin kalp krizinden öldüğünü söyleyerek, gözaltında dövülerek öldürüldüğü iddialarını reddediyor.

VOA tarafından geçilen İran’da Polis ile Öğrenciler Çatıştı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’da Polis ile Öğrenciler Çatıştı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’da Polis ile Öğrenciler Çatıştı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.