İran’da İngiliz Diplomatın Gözaltına Alındığı İddiası

İran’da İngiliz Diplomatın Gözaltına Alındığı İddiası

ABONE OL
15:21 - 07/07/2022 15:21
İran’da İngiliz Diplomatın Gözaltına Alındığı İddiası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran Devrim Muhafızları’nın aralarında İngiliz bir diplomatın da olduğu yabancı ülke vatandaşlarını casusluk suçlamasıyla gözaltına aldığı iddia edildi. İngiltere ise diplomatının gözaltına alındığı iddiasını hızla yalanladı.

İran devlet televizyonu, bu kişilerin girilmesi yasak alanlardan toprak örneği almak gibi casusluk olarak nitelenen suçlardan dolayı gözaltına alındıklarını duyurdu. Ancak haberde gözaltına alınanların hala tutuklu olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Devlet televizyonunun haberinde, “Casuslar İran Devrim Muhafızları’nın füze tatbikatı yaptığı çölde toprak örneği alıyorlardı” ifadesi kullanıldı.

Devlet televizyonunun yayınında İngiliz diplomat Giles Whitaker ve ailesinin görüntüleri yayınlandı. Haberde Whitaker’ın özür dilemesinin ardından bölgeden çıkarıldığı belirtildi.

İran devlet televizyonunun haberinde gözaltına alındığı belirtilen bir başka kişinin de Avusturya’nın İran’daki kültür ataşesi olduğu iddia edildi.

Gözaltına alınan üçüncü kişinin de Polonya’daki bir üniversitede öğretim görevlisi olan ve İran’ı turist olarak ziyaret ettiği belirtilen Maciej Walczak olduğu ileri sürüldü.

Devlet televizyonunun haberinde yayınlanan görüntülerde Walczak ve üç meslektaşının İran’ı bilimsel değişim programı için ziyaret ettikten sonra bir başka bölgede toprak örneği topladıkları iddia edildi. Haberde bu durumun da İran’ın güneyindeki Kerman vilayetindeki füze denemesine rastladığı belirtildi.

İngiltere iddiayı yalanladı

İran Devrim Muhafızları son yıllarda çift vatandaş olan kişileri ya da başka ülke vatandaşlarını casusluk ya da güvenlikle bağlantılı suçlardan dolayı tutukladı.

İnsan hakları örgütleri İran’ı diğer ülkelerden bu tutuklama ya da gözaltılar aracılığıyla taviz koparmaya çalışmakla suçluyor. Tahran ise siyasi sebeplerle bu kişileri tutukladığı iddialarını reddediyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise İngiliz bir diplomatın Tahran’da casusluk iddiasıyla gözaltına alındığı haberlerinin “tamamen yalan” olduğunu belirtti.

İddialar ve suçlamalar İran’la 2015 yılında varılan ancak Trump yönetiminin tek taraflı olarak çekilerek yaptırımları yeniden devreye aldığı nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması çabalarının tıkandığı bir döneme rastladı.

Haberler öncesinde İran Devrim Muhafızları’nın uzun süredir görevde olan istihbarat şefinin değiştirildiği bildirilmişti.

VOA tarafından geçilen İran’da İngiliz Diplomatın Gözaltına Alındığı İddiası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’da İngiliz Diplomatın Gözaltına Alındığı İddiası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’da İngiliz Diplomatın Gözaltına Alındığı İddiası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.