İran’da İki Avrupalı Gözaltına Alındı

İran’da İki Avrupalı Gözaltına Alındı

ABONE OL
23:50 - 13/05/2022 23:50
İran’da İki Avrupalı Gözaltına Alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran’da iki Avrupalı, ülkede “güvensizlik” yarattıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

İran devlet televizyon kanalında yayınlanan habere göre, İran İstihbarat Bakanlığı gözaltına alınan iki kişiyi, yabancı ülkelerin istihbarat birimleriyle ortak eylem içine girerek “İran’da istikrarsızlık yaratma hedefiyle kaos ve sosyal kargaşa oluşturma” çabası yürütmekle suçladı.

Gözaltı haberi, Avrupa Birliği’nin İran nükleer anlaşmasıyla ilgili görüşmelerin koordinasyonundan sorumlu Enrique Mora’nın İranlı yetkili Ali Bagheri Kani ile İran’da biraraya geldiği sırada yayınlandı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’a karşı yaptırımlarının kaldırılmasını talep ederek, “Müzakereler, iyi, güçlü ve kalıcı bir anlaşmaya ulaşılması için devam ettiriliyor” ifadesini kullandı.

İran’ın nükleer programının denetlenmesi amacıyla 2015 yılında devreye sokulan ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesini tek taraflı geri çektiği anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesi için yürütülen müzakereler bu yıl Mart ayında bir kez daha duraksadı. İran’ın, güvenlik birimi İslam Devrimi Muhafızları’nın ABD’nin terör listesinden çıkarılması yönündeki talebinin Amerika tarafından reddedilmesi, nükleer anlaşmayla ilgili müzakerelerin bir kez daha sekteye uğramasının başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

İranlı yetkililer ABD’ye sundukları talebi geri çekmemekte kararlı görünse de, bir taraftan da ülkede yaptırımlar nedeniyle devam eden ekonomik krize karşı düzenlenen protestolar İranlı liderler üzerinde baskı yaratıyor.

Enflasyon oranının yüzde 40’ı aştığı ülkede son dönemlerde maaşlarını da alamayan işçiler, öğretmenler ve kamu çalışanlarının protestoları devam ediyor.

Rusya’dan Hür Avrupa Radyosu’na 200 bin dolarlık ceza

Öte yandan Moskova’da bir mahkeme Hür Avrupa Radyosu’na (RFE/RL) yaklaşık 200 bin dolarlık ceza kesti.

Rus haber ajansı Interfax’te yer alan habere göre, ceza Hür Avrupa Radyosu’nda Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ilgili yayınlanan ve Rus yetkililerin “yalan haber” olarak nitelendirerek yayından kaldırılmasını talep ettikleri içeriğin kaldırılmaması nedeniyle verildi.

Hür Avrupa Radyosu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Mart ayının başında Rusya’da yayınını engellediği yabancı haber kanalları arasında bulunuyor.

VOA tarafından geçilen İran’da İki Avrupalı Gözaltına Alındı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’da İki Avrupalı Gözaltına Alındı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’da İki Avrupalı Gözaltına Alındı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.