İran’da Beş Kişiye Ölüm Cezası

İran’da Beş Kişiye Ölüm Cezası

ABONE OL
22:04 - 06/12/2022 22:04
İran’da Beş Kişiye Ölüm Cezası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İranlı yetkililer, Devrim Muhafızları’na bağlı bir subayı öldürdükleri iddiasıyla beş kişiyi idama mahkum etti. 11 kişi ise uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldı.

İran devlet haber ajansı IRNA’nın haberine göre, 13 erkek ve üç çocuk, İran Devrim Muhafızları’nın paramiliter gönüllü kolu olan Besic’in yetkilisi Ruhullah Acemiyan’ı öldürmekle suçlanıyordu.

Habere göre ölüm cezasına çarptırılan beş kişi ve diğer sekiz kişi İran’ın Devrim Mahkemesi’nde, üç erkek çocuk ise İran Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Haberde açıklamalarına yer verilen İran yargı sözcüsü Mesud Setayeşi, bu kişiler hakkındaki suçlamalarla ilgili delil göstermedi.

Haberde Ruhullah Acemiyan’ın Tahran yakınındaki Kerec’de 12 Kasım’da 16 kişinin bıçaklar ve taşlarla saldırması sonucu öldürüldüğü belirtildi. IRNA haber ajansı 16 kişinin kimliklerini açıklamadı. Haberde cezaların temyize götürülebileceği belirtildi.

İran’da 22 yaşındaki Kürt asıllı genç kadın Mahsa Amini’nin 16 Eylül tarihinde ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesi ülke genelinde protesto gösterilerine neden olmuştu.

Bu gösteriler, İslam Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1979’dan bu yana İran’ın yönetici dini kadrosunun karşılaştığı en büyük meydan okuma olarak değerlendiriliyor.

Tahran ise protestoların alevlenmesinden batılı istihbarat servislerini sorumlu tutuyor ve Batı’nın İran’da iç savaş çıkartmak istediklerini öne sürüyor.

1979 İslam Devrimi’nin ardından kurulan İran Devrim Mahkemesi düzenli olarak ölüm cezaları veriyor. Uluslararası Af Örgütü’ne göre İran 2021’de en az 314 kişiyi idam etti. Bu sayı, Ortadoğu’daki devlet infazlarının toplamının yarısından fazla.

İranlı yetkililer geçen hafta dört kişiyi İsrail’in Mossad istihbarat dairesi için çalışmakla suçlamıştı. Bu dört kişi hakkında iddia edilen suçlarla ilgili kamuoyuna delil sunulmamıştı.

İran’da protestoları gözlemleyen İnsan Hakları Aktivistleri grubuna göre gösterilerde ve polisin sert müdahalesinde şimdiye kadar en az 473 kişi öldü ve 18 bin 200 kişi gözaltına alındı.

Geçen hafta sonunda İran’ın ahlak polisi ve katı kıyafet kurallarının akıbeti konusunda kafa karışıklığı yaşanmıştı.

Pazar günü İran’ın başsavcısı Cafer Muntazeri yarı resmi ISNA haber ajansına yaptığı açıklamada ahlak polisinin kapatıldığını belirtti.

Başsavcı Cumartesi günü de hicap yasalarının gözden geçirilmekte olduğunu belirtmiş ancak bu yasaların kalkacağına dair bir sinyal vermemişti.

İran şehirlerinde haftalardır eskisinden daha az ahlak polisi görülüyor. Tahran’da, özellikle kentin varlıklı bölgelerinde hicap takmadan sokaklarda dolaşan kadınlar daha fazla.

Yabancı ajan suçlamasıyla 12 tutuklama

Öte yandan devlet medyasına göre, İran Devrim Muhafızları bugün yaptığı açıklamada, denizaşırı ajanlarla bağlantılı olmakla ve “yıkıcı eylem” planlamakla suçlanan 12 kişiyi tutukladı.

Devrim Muhafızları’nın açıklamasında “Bu şebekenin üyeleri, Almanya ve Hollanda’da yaşayan devrim karşıtı ajanların rehberliğinde, savaş silahları temin ederek ve ulusal güvenliğe karşı hareket ederek yıkıcı eylemler gerçekleştirmeyi amaçlıyorlardı” denildi.

Açıklamada tutuklanan kişilerin hangi ülke vatandaşı oldukları ya da başka ayrıntılara yer verilmedi.

VOA tarafından geçilen İran’da Beş Kişiye Ölüm Cezası haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran’da Beş Kişiye Ölüm Cezası haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran’da Beş Kişiye Ölüm Cezası haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.