İran: "Nükleer Tesisteki Yangının Nedeni Sabotaj"

İran: "Nükleer Tesisteki Yangının Nedeni Sabotaj"

ABONE OL
05:10 - 25/08/2020 05:10
İran: "Nükleer Tesisteki Yangının Nedeni Sabotaj"
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İran Natanz nükleer tesisinde geçen ay çıkan yangının sabotaj kaynaklı olduğunu açıkladı. Açıklamayı, İran Atom Enerjisi Organizasyonu Sözcüsü devlet televizyonunda yaptı.

Sözcü Behruz Kamalvandi yaptığı açıklamada “Natanz nükleer tesisindeki patlamanın nedeni bir sabotajdı. Güvenlik yetkilileri zamanı geldiğinde patlamanın ardındaki sebebi de açıklayacaklar” dedi.

İranlı güvenlik yetkilileri Temmuz ayında yaptıkları açıklamada, tesiste çıkan yangınla ilgili olarak bir soruşturma yürütüldüğünü, yangının sebebinin daha sonra açıklanacağını belirtmişlerdi. Natanz tesisinde çıkan yangın nükleer tesiste hasara neden olmuş ve uranyum zenginleştirme tesisindeki işlemlerin yavaşlamasına neden olmuştu.

Natanz, büyük kısmı yer altında bulunan ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu uzmanları tarafından da denetlenen ve gözetim altında tutulan bir tesis.

İranlı bazı yetkililer yangına siber bir saldırının neden olmuş olabileceğini dile getirmişlerdi. İran resmi haber ajansı IRNA Temmuz ayında yayımladığı bir haberde siber saldırının arkasında Amerika ya da İsrail’in olabileceğini öne sürmüştü.

Öte yandan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi, bugün İran’ın başkenti Tahran’a ilk resmi ziyaretini yapacağını açıkladı. Grossi, İran yönetimine iki eski tesiste incelemeler yapılmasına izin verilmesi için baskı yapması bekleniyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, söz konusu iki tesiste 2000’li yılların başında nükleer silah geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmış olabileceğinden şüpheleniyor.

İran yönetimi bu iddiaları reddediyor.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.