İran İki Yunan Tankerine El Koydu 

İran İki Yunan Tankerine El Koydu 

ABONE OL
00:02 - 28/05/2022 00:02
İran İki Yunan Tankerine El Koydu 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İran, Amerika’nın İran petrolü taşıyan bir tankere Yunanistan kıyılarında el koymasının ardından Atina’ya karşı “cezai hamlede” bulunacağı uyarısı yaptıktan kısa süre sonra Basra Körfezi’nde iki Yunan tankerine el koydu.

İran devlet haber ajansı IRNA, İran Devrim Muhafızları’ndan yapılan, “Devrim Muhafızları Donanması bugün iki Yunan tankerine Körfez sularındaki ihlalleri nedeniyle el koydu” şeklindeki açıklamaya yer verdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, İran donanmasına ait bir helikopterin, İran kıyılarından 22 deniz mili uzaklıkta ve uluslararası sularda seyir halinde olan Yunan bandıralı Delta Poseidon adlı tankere indiğini ve aralarında iki Yunanistan vatandaşının da bulunduğu mürettebatı rehin aldığını bildirdi.

Bakanlık, benzer bir olayın İran yakınında bir başka Yunan bandıralı gemide de olduğunu kaydetti, ancak geminin adını vermedi. Her iki eylemin de uluslararası hukuku ve Yunanistan yasalarını ihlal ettiğini kaydeden Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, müttefiklerini durumdan haberdar ettiğini ve Atina’da görevli İran Büyükelçisi’ne şikayette bulunulduğunu açıkladı.

Delta Poseidon tankerinin sahibi olan Yunanistan’daki Delta Tankers firmasından konuya ilişkin açıklama alınamadı.

Bir denizcilik güvenliği kaynağı, bugün el konulan diğer tankerin Yunan bandıralı Prudent Warrior adlı bir tanker olduğunu bildirdi. Tankerin işletmecisi Yunanistan merkezli armatörlük firması Polembros, Reuters haber ajansına, ayrıntı vermeden, gemilerinden biriyle ilgili bir “olay” yaşandığını bildirdi ve “meselenin çözülmesi için her çabanın sarfedildiğini” kaydetti.

Gemi ve uydu izleme yöntemleriyle İran’la ilişkili tanker trafiğini takip eden United Against Nuclear Iran örgütü, Prudent Warrior tankerinin Katar ve Irak petrolü taşıdığını, Delta Poseidon tankerindeyse Irak petrolü bulunduğunu bildirdi.

Örgüt, her iki tankerde de yaklaşık birer milyon varil petrol bulunduğunu kaydetti.

Örgütün genel sekreteri Claire Jungman, “Bu durumun İran nükleer anlaşması müzakereleri üzerinde doğrudan etkisi olur ve anlaşmanın canlandırılmasına ilişkin her türlü fırsat sekteye uğrar” şeklinde konuştu.

İran bundan önce de, ABD’nin Yunanistan yakınlarında bir petrol tankerine el koyması üzerine ABD’yi temsil eden İsviçre Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı.

Dışişleri Bakanlığı “İran İslam Cumhuriyeti, ABD hükümetinin uluslararası hukuku ve uluslararası denizcilik anlaşmalarını ihlal etmeye devam etmesinden derin kaygı duymaktadır” açıklamasını yapmış ve tankerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

İran bayrağı taşıyan Pegas isimli tanker ABD tarafından 22 Şubat tarihinde Rus bankası Promsvyazbank’a uygulanan yaptırımlar çerçevesinde yaptırım listesine alınmış 5 gemiden biriydi.

VOA tarafından geçilen İran İki Yunan Tankerine El Koydu  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran İki Yunan Tankerine El Koydu  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran İki Yunan Tankerine El Koydu  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.