İran Cumhurbaşkanı Reisi New York’ta Protesto Edildi

İran Cumhurbaşkanı Reisi New York’ta Protesto Edildi

ABONE OL
21:42 - 21/09/2022 21:42
İran Cumhurbaşkanı Reisi New York’ta Protesto Edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İran’da, ahlak polisi tarafından dövülerek öldürülen 22 yaşındaki Mahsa Emini protestoları ülke genelinde giderek artarken, New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi protesto edildi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin, 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapacağı konuşması öncesinde BM binasının yakınında toplanan binlerce İranlı, protesto gösterisi düzenledi.

BM Genel Merkezi yakınlarında çok sayıda irili ufaklı protesto gösterileri yaşandı. İran rejimini kınayan protestocular, “Özgür İran”, “Reisi Yargılansın”, “Diktatör İstifa”, “Katil Reisi”, sloganları attılar.

“Anlaşmayı canlandırma konusunda ciddiyiz”

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ülkesinin nükleer programını kısıtlamaya yönelik anlaşmayı yeniden canlandırma konusunda ciddi olduğunu; ancak ABD’nin herhangi bir nihai anlaşmaya olan bağlılığına güvenip güvenemeyeceğini hala sorguladıklarını söyledi.

Reisi, anlaşmadan çekilenin ABD olduğunu belirterek, “Tek arzumuz var; bize daha önceden verilen söz ve taahhütlere uyulması” dedi.

Reisi, İsrail’i işaret ederek ülkelerine yönelik yapılan nükleer araştırmaların önyargılı ve orantılı olmadığını kaydetti.

İran’ın tüm komşularıyla kapsamlı ilişkiler kurmak istediğini de söyleyen Reisi, ülkesinin tüm iyi niyetine rağmen uygulanan yaptırımların İran halkını cezalandırmak olduğunu savundu.

“İnsan haklarında çifte standart uyguluyorlar”

İran Cumhurbaşkanı, “Kendimiz için aradığımız şeyi başkalarına da diliyoruz, kendimiz için isteyemediklerimizi başkalarına empoze etmiyoruz. İran milleti, sadece bunun birlik getirdiğine ve uyumu getirdiğine ve savaşın her şeyi yok ettiğine inanıyor. Çünkü adaleti kendi içinde isteyen, ancak kendi sınırlarının dışında olan, çeşitli terör grupları yaratan veya eğiten ve onları çeşitli milletlere salan bir ülke, özgürlük ve adalet ilkeleri karşısında insanlıktan utanmalıdır “dedi.

İran Cumhurbaşkanı, ülkesinin insanların haklarına sahip çıktığını belirtti; “İran İslam Cumhuriyeti, bazı hükümetlerin insan hakları konusundaki çifte standartlarını reddediyor. Dolayısıyla, dikkatin yalnızca bir tarafa odaklandığı ve herkesin eşit olarak hakiki adalet ve hakkaniyete sahip olmayacağı bu çifte standartlara sahip olana kadar, insan hakları herkese aittir, ancak ne yazık ki bu birçok hükümet tarafından çiğnenmektedir. Bugün dünya düzeninin değiştiğine tanık oluyoruz tek taraflı bir dünya hegemonya dünyası, finansın, mali gücün davranış standartları üzerinde kontrol kazandığı bir dünya, suç ve baskıcı yaptırımlar uluslara karşı ve uluslararası örgütlerin bir baskı aracı olarak kullanılması ve ulusların savunması üzerinde baskı uyguladığı bir dünya” diye konuştu.

“Zalimlere ve baskılara karşı dik duracağız”

Reisi, dünya düzeninin tamamen değiştiğini, ülkesine karşı yapılan zulümlere karşı dik duracaklarını da belirterek, “Bölgemizin her yerinde böylesine eski bir sistemin politikalarının yenilgiye uğratıldığını görüyoruz. Şimdi. Terör görüyoruz. Yerli kültürlerin ve dinlerin ayaklar altına alınmasını ve çok taraflılığa, birlik tek taraflı eylemlerine karşı haksız yere durmayı görüyoruz, tüm bunlar insanlığın ilerlemesine giden yolda büyük zorluklar yarattı. Dünyadaki yeni çerçevelerin yanı sıra zorluklarla veya zorluklarla da yüzleşmek için, çok taraflılığa dayalı uyum ve birlik ile ilahi öğretilere dayalı ortak insani ve ortak değerlere dayalı adaletten başka seçeneğimiz olmadığına kesinlikle inanıyoruz. İran halkı baskıya dayalı bir ilişkiyi hoş görülmeyecektir. Dik duracağız ve milletimizin haklarını gururla savunacağız” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen İran Cumhurbaşkanı Reisi New York’ta Protesto Edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İran Cumhurbaşkanı Reisi New York’ta Protesto Edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İran Cumhurbaşkanı Reisi New York’ta Protesto Edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.