Irak’taki Askeri Üsse Roketli Saldırı

Irak’taki Askeri Üsse Roketli Saldırı

ABONE OL
20:59 - 03/03/2021 20:59
Irak’taki Askeri Üsse Roketli Saldırı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Irak ordusu ve koalisyon güçlerinden yapılan açıklamada, Irak’ın batısında ABD askerlerinin bulunduğu askeri üssün Çarşamba günü en az 10 roketle hedef alındığı bildirildi. Saldırıda can kaybı olup-olmadığı henüz bilinmiyor.

Associated Press haber ajansına göre koalisyon güçlerinin sözcüsü Albay Wayne Marotto, roketlerin Anbar vilayetindeki Ayn El Esat hava üssüne yerel saatle sabah 07.20’de düştüğünü söyledi. Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Irak ordusu, yaptığı açıklamada, saldırının büyük kayıplara yol açmadığını, güvenlik güçlerinin roket rampasının yerini tespit ettiklerini bildirdi. Iraklı bir askeri yetkili, fırlatma rampasının Anbar vilayetinin El Bağdadi bölgesinde bulunduğunu söyledi.

Anbar vilayetindeki Ayn El Esat hava üssüne düzenlenen saldırı, geçen hafta Amerika’nın İran destekli milislere ait hedefleri Irak-Suriye sınırında vurmasından ve bir milisi öldürmesinden sonraki ilk saldırıydı.

Associated Press haber ajansı, konuyla ilgili haberinde “Amerika’nın saldırısı, geçen yıl karşılıklı düzenlenen ve İran Devrim Muhafızları bünyesindeki Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat Havalimanı yakınlarında ABD’nin İHA saldırısıyla öldürülmesiyle sonuçlanan bir dizi karşılıklı saldırının tekrarlanması olasılığını akıllara getirdi” ifadelerini kullandı.

Çarşamba günkü roket saldırısı, İran’ın geçen yıl Ocak ayında Süleymani’nin öldürülmesine misilleme olarak bir dizi füze saldırısı düzenlediği hava üssüne yapıldı. 2020’nin Ocak ayındaki saldırıda çok sayıda ABD askeri yaralanmış ve beyin sarsıntısı geçirmişti.

İngiltere’nin Irak Büyükelçisi Stephen Hickey son saldırıyı kınadı ve saldırının IŞİD’e karşı halen devam eden mücadeleye zarar verdiğini söyledi. Büyükelçi Hickey, Twitter mesajında, “Irak’taki koalisyon güçleri IŞİD’le savaşmak için Irak hükümetinin daveti üzerine ülkede bulunuyor. Bu terör saldırıları IŞİD’e karşı savaşı zayıflatıyor ve Irak’ı istikrarsızlaştırıyor” dedi.

Amerika ve İngiltere’nin yanısıra Ayn El Esat üssünde askerleri bulunan Danimarka da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Twitter mesajında, “Irak’taki Ayn El Esat üssüne düzenlenen aşağılık saldırılar kesinlikle kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Danimarka silahlı kuvvetlerinden yapılan açıklamada, saldırı sırasında üste bulunan iki Danimarkalı’nın saldırıda yara almadığı kaydedildi.

Çarşamba günkü saldırı, Papa Francis’in merakla beklenen ve Bağdat’ın yanısıra Irak’ın güneyi ve kuzeydeki Erbil’i de kapsaması planlanan Irak ziyaretinden iki gün önce düzenlendi.

Amerika’nın Irak-Suriye sınırında geçen hafta düzenlediği saldırı, Erbil havaalanı yakınında Filipinli bir koalisyon taşeronunun öldüğü saldırı dahil Amerika’nın bölgedeki varlığını hedef alan bir dizi roket saldırısına karşılık olarak yapılmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı, geçen haftaki saldırının ardından yaptığı açıklamada, koalisyon ortaklarıyla yapılan danışmalardan sonra “uygun askeri yanıtın” verildiği kaydedilmişti.

Koalisyon sözcüsü Albay Marotto, Iraklı güvenlik güçlerinin Ayn El Esat üssüne yönelik saldırıyla ilgili soruşturma yürüttüğünü bildirdi.

Amerika, geçen yıl eski Başkan Donald Trump döneminde Irak’taki askeri varlığını büyük oranda azaltmış, ABD güçleri Irak çapındaki birkaç üsten çekilerek çoğunlukla Ayn El Esat üssü ve Bağdat’ta toplanmıştı.

ABD’nin Irak Büyükelçiliği’nin de bulunduğu yoğun güvenlik önlemleri altındaki Yeşil Bölge’yi hedef alan roket saldırıları, eski Başkan Trump yönetiminde büyük rahatsızlık yaratmış, büyükelçiliği kapatma ve misilleme yapılması tehditlerine yol açmıştı.

VOA tarafından geçilen Irak’taki Askeri Üsse Roketli Saldırı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Irak’taki Askeri Üsse Roketli Saldırı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Irak’taki Askeri Üsse Roketli Saldırı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.