Irak'ta Cuma Sabahı Da Olaylarla Başladı Ölü Sayısı Artıyor

Irak'ta Cuma Sabahı Da Olaylarla Başladı Ölü Sayısı Artıyor

ABONE OL
12:15 - 04/10/2019 12:15
Irak'ta Cuma Sabahı Da Olaylarla Başladı Ölü Sayısı Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Irak’ta günlerdir süren eylemler devam ediyor. Gözlerin Cuma namazı sonrasına çevrildiği bugün sabah saatlerinde de güvenlik güçleri protestocuların üzerine ateş açtı.

Protestocular eylemlerin dördüncü gününde de işsizlik, kamu hizmetlerinin yetersizliği ve yolsuzlukları protesto etmeyi sürdürüyorlar.

Agence France Presse muhabiri, polisin doğrudan göstericilerin üzerine ateş açtıklarını bildirdi. Bu son müdahalede ölen ya da yaralanan olmadığı belirtiliyor. Ancak şu ana kadarki müdahalelerde çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Son olarak Reuters Haber Ajansı’na konuşan yetkililerin verdiği bilgiye göre olaylarda ölenlerin sayısı 44’ü aştı.

Dün televizyondan halka seslenen Irak Başbakanı Abdül Mehdi, protestocuların haklı taleplerini duyduklarını ve artık evlerine dönmelerini istemişti.

Mehdi, aralarında sokağa çıkma yasağının da bulunduğu alınan güvenlik önlemlerinin zorlu olduğunu ama bu acı ilacı içmek zorunda olduklarını ifade etti.

Güvenlik güçleri protestocuları dağıtmak için tazyiklü su ve biber gazı kullanıyor ancak zaman zaman da gerçek mermilerle ateş açıyorlar. Hayatını kaybedenlerin yanısıra gösteriler nedeniyle şu ana kadar bir polis memuru ve yüzlerce protestocu da yaralandı.

Hükümet aynı zamanda protestocuların organize olmasını önlemek adına internet de kesiyor.

Irak parlamentosu da şiddet olaylarıyla ilgili soruşturma başlatılmasını talep etti.

Iraklılar, özellikle kamu çalışanları ve siyasetçileri yolsuzluğa bulaşmış olmakla suçluyorlar. Ülkede gençler arasında yüzde 25’I aşan işsizlikle ilgili olarak da hükümet son olarak aldığı bir kararla Irak’ta iş yapan firmaların çalıştırabilecekleri yabancı personel sayısına kısıtlama getirme kararı aldı. Buna göre Irak’ya iş yapan yabancı firmalar ancak çalışanlarının yarısını Iraklı olmayan personelden seçebilecek.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.