*** ‘Irak’ta cesetleri toplamak zorunda kaldım’

*** ‘Irak’ta cesetleri toplamak zorunda kaldım’

ABONE OL
20:05 - 03/08/2009 20:05
*** ‘Irak’ta cesetleri toplamak zorunda kaldım’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 


 

”Irak’ta cesetleri toplamak zorunda kaldım”

Irak savaşına katılan ve daha sonra Afganistan’a gitmemek için askerden kaçan Amerikalı Chris Capps-Schubert, Irak’ta yaşadığı vahşeti anlatarak, sokaklardan çok sayıda ceset toplamak zorunda kaldığını söyledi

Almanya’nın Kiel kenti yakınlarındaki Flackenstein adlı tatil köyünde Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından düzenlenen ve 9 Ağustosa kadar sürecek Gençlik Kampı’nda konuşan Capps-Schubert, 2005 yılında Irak savaşına katıldığını, daha sonra Afganistan için Almanya’nın Nürnberg kentinde eğitilirken kaçtığını belirterek, ”Irak’ta çok üzücü bir tabloyla karşı karşıya kaldım. Irak’ta sokaklarda cesetleri toplamak zorunda kaldım. Ben şahsen bir insanı suçsuz yere öldürseydim vicdanım rahat etmezdi, akşamları rahat uyuyamazdım” dedi.

Capps-Schubert, 2006 yılında Irak’tan Almanya’ya geldiğini ifade ederek, ”Almanya’ya gelmemin sebebi Alman askerleriyle birlikte Afganistan’a hazırlanmaktı. Ancak her şeyden pişmanlık duyuyordum. Afganistan’a gitmek istemiyordum, kaçmak için her türlü yolu denedim ve başardım. ‘Iraq veterans against the war’ adlı inisiyatifte savaşa karşı aktif şekilde çalışma yürütmekteyim. Alman bir eşim var. Değişik örgütlerin, derneklerin verdiği davetlere katılıyorum. Amerika’ya gitmeyi ve ailemi görmek istiyorum. Umarım bir zorluk çıkmaz” diye konuştu.

Irak’a ilk gittiğinde zorlu görevlere verilmediğini kaydeden Capps-Schubert, ”Almanya’da olduğu gibi basit görevler üstlendim. Değişik ülke ve zengin aile şirketlerinin kantinlerinde nöbet tutuyordum. Pakistan, Tayland gibi ülkeler bu tür şirketlerin sorumlusuydu. Daha sonra beni Bagdat’taki kışlalarda görevlendirdiler. Kışlalarda nöbet tutmak zorunda kaldım” dedi.

Irak’a görevlendirildiğini öğrendiği an üzüldüğünü, ancak diğer yandan da Irak’ı çok merak ettiğini kaydeden Capps-Schubert, ”İlk başta olup bitenleri anlamamıştım. Çok kararsız ve üzgündüm. Televizyonlardan olup bitenlerden haberim vardı. Yine de orada omuzuma hangi sorumlulukların yükleneceğini ve hangi zorluklarla karşılaşacağımı bilmiyordum. Diğer yandan da bazı güzellikleri görmek istiyordum. Oradaki yaşam tarzını, hayatı ve insanları tanımak istiyordum” şeklinde konuştu.

Hamburglu yönetmen Tonguç Baykurt da etkinlik çerçevesinde ”Namus” adlı kitabından alıntılar okudu.

Göç, ırkçılık ve AB gibi konuların da çeşitli toplantılarla ele alındığı Gençlik Kampı’na Sol Parti Hamburg Eyalet Meclisi Üyesi Mehmet Yıldız da katıldı.

(A.A) Süheyla KAPLAN 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.