DOLAR

32,3196

0.2%
EURO

35,1463

0%
ALTIN(gr)

2.302,17

1,10%
BİST 100

9055.49

1,10%
“Irak Türkiye’ye Tazminat Ödemeye Mahkum Edildi”

“Irak Türkiye’ye Tazminat Ödemeye Mahkum Edildi”

ABONE OL
22:04 - 28/03/2023 22:04
“Irak Türkiye’ye Tazminat Ödemeye Mahkum Edildi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye Enerji Bakanlığı, Uluslararası Ticaret Odası’nın (ICC) Irak’ın Ankara’ya tazminat ödemesine hükmettiğini bildirdi.

Irak, Türkiye’nin Bağdat’ın izni olmaksızın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY), Ceyhan’a petrol ihraç etme izni vererek ortak bir anlaşmayı ihlal ettiği yönündeki bir tahkim davasını kazanmıştı.

Enerji Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, merkezi Paris’te bulunan ICC’nin hakem heyetinin davanın bu aşamasında Irak’ın beş talebinden dördünü reddettiği ve Türkiye’nin taleplerinin ise büyük çoğunluğunu kabul ederek söz konusu ihlaller nedeniyle, Irak’ın Türkiye’ye tazminat ödemesine hükmettiğini kaydetti.

Açıklamada “Bu dava aslında Irak merkezi hükümetiyle yine Irak’ın anayasal bir birimi olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında yıllardır süregelen petrol yönetim hakkı uyuşmazlığının bir yansımasıdır” denildi.

“Ülkemiz, bölgede yaşanan bütün istikrarsızlıklara rağmen 1973 yılından beri Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Sistemi’ni çalışır durumda tutmak için milyarlarca dolarlık harcama yapmış ve küresel petrol piyasalarında istikrarın korunması için gereken katkıyı sağlamıştır” denilen açıklamada “Türkiye, her zamanki gibi uluslararası hukukun gereğini yerine getirmeye ve anlaşmazlığın asıl tarafları arasında kalıcı çözüme ulaştırılması için her türlü katkıyı sağlamaya hazırdır” ifadelerine yer verildi.

Bakanlığın açıklaması, Irak Enerji Bakanlığı’nın Cumartesi günü ICC’nin davada Irak lehine karar aldığını söylemesinin ardından geldi.

Açıklamada, Irak’ın ne kadar tazminat ödemeye mahkum edildiği ise belirtilmedi.

Bağdat, IKBY’nin Ceyhan limanına ihracatını yasadışı olarak değerlendiriyor.

Irak Cumartesi günü, IKBY’den ve Kerkük’ün kuzeyinden günlük 450 bin varil olan petrol ihracatını durdurmuştu.

Reuters’ın Cumartesi günkü haberine göre ICC Perşembe günkü tahkim davasında Irak’ın lehine karar vermiş ve Türkiye’nin Bağdat’a 1,5 milyar dolar ödemesi hükmüne varmıştı.

450 bin varillik (bpd) ham petrol ihracatının durması bölgede faaliyet gösteren firmaları kapasite sorunu yüzünden ham petrolü depolamak zorunda bırakmıştı. Bunun da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) petrol üretimini riske soktuğu belirtilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada, Türkiye ve Irak hükümetlerine, Irak-Türkiye boru hattından akışı yeniden başlatmaları çağrısında bulunmuştu.

Bakanlık Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın brifingindeki açıklamasında, ”Küresel enerji arzının kesintiye uğraması kimsenin yararına olmayacaktır” demişti.

Ankara, Bağdat ve IKBY arasında ihracatı yeniden başlatmak için devam eden müzakerelerin sonucunu bekleyen bölgedeki petrol firmaları belirsizlik yaşıyor.

VOA tarafından geçilen “Irak Türkiye’ye Tazminat Ödemeye Mahkum Edildi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Irak Türkiye’ye Tazminat Ödemeye Mahkum Edildi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Irak Türkiye’ye Tazminat Ödemeye Mahkum Edildi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.