Irak Başbakanı Beyaz Saray’da Türkiye’yi Konuştu

Irak Başbakanı Beyaz Saray’da Türkiye’yi Konuştu

ABONE OL
05:10 - 23/08/2020 05:10
Irak Başbakanı Beyaz Saray’da Türkiye’yi Konuştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi, Beyaz Saray’da Başkan Donald Trump’la biraraya geldi. Her iki lider görüşme öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kazımi, basın toplantısında Türkiye’nin askeri operasyonlarını gündeme getirdi ve Türkiye’nin saldırılarının “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Kazımi, “Irak anayasası, Irak topraklarının herhangi bir komşu ülkeye saldırı yapılmasında kullanılmasına izin vermiyor. Bu durumu çözüme kavuşturmak için Türkiye’yle diyaloğa giriyoruz. Türkiye’yle olan bu meselenin çözülmesini ve komşumuz Türkler’in Irak’ın içinde bulunduğu şartları anlamasını dört gözle bekliyorum. Ancak bir kez daha söyleyeyim, Irak anayasası Irak topraklarının komşu bir ülkeye saldırı düzenlenmesinde kullanılmasına izin vermiyor” dedi.

Başkan Trump ise Amerika’nın, özellikle de kendisinin şahsen Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la çok iyi bir ilişki içinde olduğunu kaydetti ve Amerika’nın da Türkiye’yle konuşacağını söyledi. ABD Başkanı, “Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la çok çok iyi ilişkilerimiz var” diyerek sözlerini yineledi.

Trump, basın toplantısında Amerika’nın Irak’taki askeri varlığına da değindi. Trump, Amerika’nın Irak’ta artık çok az askeri olduğunu, bu birliklerin Irak’ta bulunmak zorunda kalmayacağı günü heyecanla beklediğini belirtti. Trump, bununla birlikte komşusu İran’ın olası bir hamlede bulunması durumunda Irak’a her zaman yardım edeceğini söyledi.

Nisan ayında Irak Başbakanı olan Mustafa Kazımi, ülkede aylar boyunca süren protestolardan sonraki 10 haftalık dönem içinde göreve gelen üçüncü başbakan oldu.

Trump ve El Kazımi arasındaki görüşme, Amerika-İran ilişkilerinin, Amerika’nın İran’a yönelik tüm yaptırımların yeniden uygulanması için Birleşmiş Milletler’i harekete geçireceğini açıklamasından sonra gerildiği döneme denk geldi.

Enerji işbirliğinde yeni adımlar

Başbakan Kazımi de Beyaz Saray’daki açıklamalarında Irak’ın Amerikan şirketlerine ve Amerikan yatırımlarına açık olduğunu söylerken Başkan Trump, Amerikan firmalarının Irak’taki petrol sektörüyle birçok bağlantısı olduğuna dikkat çekti.

Aralarında Chevron’un da olduğu beş Amerikan firması Çarşamba günü Irak hükümetiyle anlaşmalar imzaladı. Anlaşmalar, Irak’ın enerji bağımsızlığını güçlendirmeyi amaçlıyor.

ABD Enerji Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Honeywell International, Baker Hughes, General Electric, Stellar Energy and Chevron’un Irak Petrol ve Elektrik Bakanlıkları’yla toplam 8 milyar dolar tutarında ticari anlaşmalar imzaladığını açıkladı.

Anlaşmalar, Iraklı bakanların ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette ile yaptıkları görüşmeden ve Irak Başbakanı ile Amerikan enerji sektörünün ileri gelenlerinin Washington’da katıldıkları toplantıdan sonra imzalandı.

Beyaz Saray’dan ortak açıklama geldi

Trump-El Kazımi görüşmesine ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan ortak açıklamadaysa şu sözlere yer verildi:

“Amerika ve Irak arasındaki stratejik ortaklık, karşılıklı güvenlik ve refah arzusu üzerine kuruludur.”

“IŞİD’i mağlup etmek için oluşturulan Amerika liderliğindeki küresel koalisyon ve Iraklı güvenlik güçleri, birlikte IŞİD’in fiziki varlığını ortadan kaldırdı. IŞİD’in Irak ve diğer tüm ülkelere yönelik bir tehdit unsuru olmasını önlemek için yakın ve eşgüdümlü çalışma içinde olmaya devam ediyoruz. Irak’ın askeri kapasitesini inşa etmek ve ortak çıkarlarımıza yönelik tehditlere yanıt vermek için güvenlik alanında uzun vadeli işbirliğinde bulunma taahhüdümüzü yineliyoruz.”

“Güvenlik işbirliğimiz; ekonomik, insani, siyasi ve kültürel işbirliğinin genişletilmesi için harcadığımız çabaların temelini güçlendiriyor. COVID-19 pandemisi; refah içinde, istikrarlı, halkına iş ve hizmet sunan, Ortadoğu için istikrar sağlayıcı bir güç işlevi gören bir Irak inşa etmek için birlikte çalışmanın önemini vurguluyor.”

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.