İON KENTLER BİRLİĞİ PROJESİNE TAM NOT!

ABONE OL
22:38 - 20/09/2022 22:38
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Milattan önce XII. yüzyıl:

Telas, matematik filozofu

Heredot, tarih filozofu

Hipokart, tıp filozofu

Diyojen felsefe filozofu

Filozofların düşüncesi, yaşanılan medeniyet, kurulan uygarlık İon Kentler Birliği Projesi ile Seferihisar Teos Antik Kentine taşındı.

Fizk, kimya tarih, sanat, kültür, yerel yönetimler, sosyal yaşam, ticaret…, İon uygarlığını Şair Homeros destanlaştırdı.

İon Kentler Birliği: Tarihe sahip çıkarak, sanatı önemseyerek, kültürü zenginleştirmeyi hedefliyor. Bilgiyi yaşatarak, ticareti geliştirerek, tıp, felsefe, matematik, fizik alanlarında bilimsel eğitimi temel alıyor. Filozları ve düşüncelerini önemseyerek…, evrenselliğine inanarak dünya halkları ile gelecek kuşaklara taşımayı amaçlıyor.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’ in ev sahipliğini yaptığı İon Kentler Birliği Projesi organizasyonun başarısını Fazıl Say konseri sonrası katılımcılar “şapka çıkararak,” coşkuyla ayakta selamladılar.

Başarı, yerel yönetimlerin önemini, yöneticilerin farkındalığını ortaya çıkarır. Toplumsal duyarlılık desteği alırken, elbette bu süreçte ortaya çıkan eksiklikler de canları acıtır.

Emek harcayarak yaratılan değer neden sahiplenilmiyor?

Katılımcılar, Teos’da İon Kentler Birliği Projesi paydaşları olan 12 Belediye Başkanlarını omuz omuza görmek istedi. Organizasyon hazırlıkları bizzat 12 Belediye tarafından yapıldı. Organizasyon içinde yer alan bazı Belediye Başkanları katılmadılar. Bu eksikliği gören katılımcılar, “böyle bir organizasyona katılmamak da ne demek oluyor?” Sorusunu sessizce birbirlerine yönelttiler.

Çalışması içinde yer aldığı, icra edilecek gününü belirlediğin, İon Kentler Birliği Projesi’nin lansmanına paydaş Belediye Başkanlarının katılmalarından daha önemli  ne çalışması olabilir?

Belediye Başkanları selam göndermemeliydiler.

Paydaş,12 Belediye Başkanı Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ile omuz omuza kürsüye çıkarak halkların coşkusunu selamlamalıydılar. Katılmayan Belediye Başkanları bilsinler ki, katılımcılar yollanılan selamları almadılar. Gözler, Seferihisar Antik Kenti Teos’da katılmayan Belediye Başkanlarını a-ra-dı.

Kolay olmadı!

Gece uçuşan yarasalar, kan kokusuna dolaşan kuzgunlar, uyuz uyuz gezen çakallar, köstebekler organizasyonun başarısızlığı için tüm yeteneklerini sergilediler. Efendilerine kirli bilgi taşıdılar. Kraldan çok kralcı kesilenler…, başarıyı engelleyemediler.

Onlar: Tarihe, sanata, kültüre, bilime, halkların kardeşliğine karşı düşmanlığı körüklemeye varsın devam etsinler.  “İt ürür, kervan yürür” sözü tam da bu gibi anlarda yerine cuk diye oturuyor.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, bilgi, birikim, yaklaşımı ile bu türden engelleri bir bir aştı. Kültür, sanat, tarih, ticaret ve dünya ezilen halklarının kardeşliğine sahip çıkan konuşmasının dalgaları önce yunan adaları; Samos, Sakız’a ulaşarak Türkçe Merhaba! Dedi. Proje, Yunan halkını halaya katarak, Ege denizi sularında uçuşan martıların, oynaşan balıkların eşliğinde; Menderes, Didim, Söke, Söke, Selçuk, Urla,  Çeşme, Foça kıyılarından Seferihisar, Teos sahiline çıkarak Yunanca  Geiá sou (merhaba) Dedi.

Kazanımlar heder edilmemeli

Öznesine insanı alan Yetişkin, inanç, ulus, renk, dil farklılıklarına hoşgörü göstererek ortak değerleri güçlendiren konuşması Teos Antik Kentinde coşku yarattı.

İon, Matematik, tıp, astronomi, bilim, sanata…, alanlarına katkılar sunan, geliştiren medeniyeti ortaya çıkardı. Ticaret ve yerel yönetimleri geliştiren uygarlığı yarattı.

İon medeniyeti yaşadıkları corafya itibarı ile XII. Yüzyılda şehir yönetimleri oluşturarak, deniz ticaretine, astronomiye, fizik, kimya, bilim – sanat, kültüre…, verilen önemi Şair Homeros destanları ile bize ulaştırdı.

İon Kentler Birliği lansmanını Teos Antik Kentinde hayata geçirdiler.

Ege’nin iki yakasındaki 12 kenti ‘kültür rotası’ üzerinden; Kolophon (Menderes), Miletos (Didim), Myus (Söke), Priene (Söke), Ephesos (Selçuk), Lebedos (Seferihisar), Teos (Seferihisar), Klazomenai (Urla), Erythrai (Çeşme), Phokaia (Foça), Samos (Samos), Chios (Sakız) antik kentleridir bu çalışmanın paydaşları olarak yer aldılar.

Ev sahipliği yapan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin: Bir hikâyenin parçası olan bu kentlerde Efes’i ziyaret eden Seferihisar’a gelerek Teos’u da görmek isteyecek. Hikâyenin geri kalanını anlamak için Milet’e oradan da Foça’ya gidecek. Kültürel mirasa sahip Türkiye’deki diğer şehirlere örnek olacak bu proje aynı zamanda uluslararası alanda iş birliği ve dostluğu geliştirebilmek adına örnek bir model olacak.

Tarih, kültür, ticaret, yerel belediyecilik ve bilime sahiplenmenin ardından dünya halklarının kardeşliğine vurgu yapan İsmail Yetişkin:

Halklar kardeşlik içinde yaşamak istiyor. Dünya artık savaşlardan bıktı. Herkes barış içinde yaşamak istiyor. Üzülerek izliyoruz ki; hem Yunanistan hem Türkiye yaratılan bu gerginliği seçim odaklı kullanıyor. Oysa ortak bir geçmiş var, tarih ve kültür var. Adaların belediyeleri ve halkı da Türkiye halkı ile kardeşlik ve dostluk içinde yaşamak istiyor. Bu proje ile ortak tarihimizin ve değerlerimizin umuyorum ki daha fazla farkına varabiliriz” dedi.

İon Kentler Birliği Projesi “halkların zihinlerinde Fazıl Say’ın konseri muhteşemdi,”  olarak kalmamalı. 12 Belediye koordineli bir şekilde bu çalışmanın içeriğini en ince detaylarına kadar ulaşabildikleri tüm alanlara anlatarak sürdürmeliler. İon Kentler Birliği Projesi lasmanına katılımcılar Teos Antik Kentinde projenin asaletini tasdik ederek sahiplendiler. Bundan böyle, öznesini 12 belediyenin oluşturduğu projeye tüm halk kesimleri yetenekleri, becerileri, bilgileri dahilinde sahiplenilerek desteklenmelidir.

İon Kentler Birliği Projesi 12 Belediyenin çalışmaları ile günümüze taşınarak lansmanı Fazıl Say konseri ile Teos Antik Kentinde yapıldı.  Gelecek kuşakların   İon Kentler Birliği  çalışmalarından elde ettiği değerleri, kazanımları, başarıları, katkıları yarınlarda bugün taşıdı. Bizlerin duyduğu heyecanı gelecek kuşakların duyması için inanç direnç gösterilerek bu çalışmayı yürütmeleri, bir sorumluluk, bir görevdir.

Kazanımlar kayıp edilmemeli.

Çalışmalar sadece Fazıl Say’ın konseri  olarak hafızalara kazınırsa onca emek heder olur. Fazıl Say’ın Teos Antik Kentinde verdiği konser  çok değerlidir.  İon Kentler Birliği Projesi’ni sahiplenmesi ve  desteklemesi halkın sanatçısı olma sorumluluğudur.  Fazıl Say duyarlılığı gereği projeye kendi yeteneği ile destek verdi. Her insan bu proje içinde sorumluluk almalı.

 

Hadi hayırlısı…

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)
    • Sare Dikmetaş

      Güzel bir yazi.Ali bey ‘ in yazilarini takip ediyorum..Basarili bir gazeteci ve yazar..saygilar..

      Yanıtla
      +0
      -0