İNSANLARLA DOĞRU İLETİŞİM NASIL KURULUR?

ABONE OL
23:05 - 21/05/2021 23:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İnsanlar doğası gereği toplumsal bir varlıktır. Ve sürekli iletişim halindedir. Doğru bir iletişim kurabilmek için ilk önce İletişim nedir bilmemiz gerekiyor.

İletişim insanlar arasında duygu düşünce ve bilgi haber alışverişidir.

Doğru bir ilişki kurabilmemiz için ilk önce çok iyi bir iletişim becerisine sahip olmamız gerekir. İletişim becerilerimizi gelişmiş olması aynı zamanda özgüvenimizi de artıracaktır. Bunun yanı sıra iyi bir dinleyici ve duruma hâkim olmamız gerekir. Etkili ve Sağlıklı bir iletişim kurmamız için en başta insanın kendisiyle barışık olması gerekir. Hoşgörülü olmalıyız. Karşımızdakini dinlemek, Empati kurmak, önyargısız olmak, olumlu veya olumsuz eleştirilere açık olmak, beden dilimizi kullanarak göz temasımızı, ses ayarımızı hitap şeklinize göre dikkat etmemiz gerekir. Eğer Bizler iletişim becerisine sahip olursak, hayat bizlere çok daha kolay olacaktır. Ne iş yaparsak yapalım, böylelikle başarı kapıları bize her zaman açık olacaktır.

Gerçek bir iletişimde ise insanların birbirlerini ruhuna temas etmesi gerekiyor.

Burun en önemli şartı ise dinlemektir. Dinlemeyi bilmeyen bir insan konuşsa bile etkili olamaz. Örneğin, Bir psikoloğa gittiğimiz zaman derdimizi anlatıyoruz, psikolog bizi dinliyor ve bizler sonuçta rahatlıyoruz. Burada olay psikolog bizlere sadece soru sorup dinlemiştir. Hiçbir şey yapmamıştır.

Bu da demek oluyor ki, İnsanların birçoğunun dinlenilme ye önemsenmeyen ihtiyacı vardır, eğer bizler karşımızdaki insanların hakkını vererek dinlersek, böylece ortada gerçek bir iletişim ile birlikte gerçek bir ilişki kurulmuş oluyor. Bunun da en büyük nedeni güzel konuşmaktan ziyade güzel dinleme ve etkili dinleme den kaynaklanıyor. İnsanlarla gerçek ve kaliteli ilişki kurmanın en önemli şartlarından biri samimi olmaktır. Bunun anlamı olduğun gibi olmaktır. Siz ne iseniz olduğun gibi olursanız, samimi olursanız fazla bir ayrıntıya de girmenize gerek yoktur. Olduğunuz gibi olmaktan çok farklı görünmeye çalışırsanız o zaman tüm samimiyetlerinizin dengesi bozulmuş oluyor.

__Örneğin Bazı insanlar kendilerini yaşadıkları hayattan çok farklı gösterebiliyor. Okul hayatında çok zorluklar yaşamış hatta çok maddi sıkıntıları olmasına rağmen, kendini çok zenginmiş gibi gösterebiliyor. Yeri geliyor anne ve babasından utana biliyor. Arkadaşlarına yalan konuşup anne babasının gerçek yaptığı(hizmetçilik) veya (çöpçülük) mesleğini söylemeyip benim annem şöyle veya benim babam böyle diyerek kendisini olduğu gibi değil farklı biçimde ifade ederek sahte bir iletişim ile sahte ve samimiyetsiz bir iletişim halinde olabiliyor.

__Gerçek ilişki kurabilmemiz için neysek o olduğumuzu söylememiz gerekir. Böylelikle kaliteli ilişkiler kurmamız daha kolay olacaktır. İnsanlarla güzel ilişkiler kurabilmemiz için bizlerin her seviyeden insanlarla diyalog içinde olmamız bizlere çok fayda sağlayacaktır.

Örneğin, çalıştığımız iş yerinde her türlü insan vardır.

Çaycısı, ortalık toplayan temizlikçisi süpürgecisi, çöpçüsü eğer biz bu insanları görmezden gelip onlarla iletişim kurmazsak, hakkımızda önyargı kurup kendini beğenmiş kibirli olarak düşünebiliriz. Önemli olan herkesle ilişki halinde olabilmemizdir. Herkese ilişki halinde olabilirsek herkesten bir şeyler öğrenmemiz çok daha kolay olacaktır. Böyle olunca insanlar sizi önemseyip seveceklerdir.

Eğer Bizler sağlıklı bir ilişki sağlıklı bir iletişim kurmak istiyorsak,

Mesafemizi koyarak, üslubumuz a dikkat edersek, Empati kurarsak, ilişkilerimizi hiçbir zorluk yaşamayız. Bütün ilişkilerimizin daha sağlıklı bir şekilde kurabilmek için kendimize sosyal bir ortam ayarlamamız gerekiyor. Yeni insanlarla tanışabileceğimiz ortamları kendimize yaratmalıyız.

Bunlar bir etkinlik, bir dernek toplantısı, grup toplantısı olabilir.

Böylece bizler de bizden daha iyi olan insanlardan bir şeyler öğrenerek ilişkilerimize katkı sağlamış oluruz.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.