İnsan Hakları İhlalleri Dünya Genelinde Alarm Veriyor

İnsan Hakları İhlalleri Dünya Genelinde Alarm Veriyor

ABONE OL
16:56 - 13/09/2022 16:56
İnsan Hakları İhlalleri Dünya Genelinde Alarm Veriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiser Vekili Nada Al-Nashif, dünya genelinde artan insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Al-Nashif, milyonlarca insanın sürekli devam eden insan hakları ihlalleri, siyasi belirsizlikler ve şiddet sarmalının içerisinde kaldığını vurguladı.

Al-Nashif, aralarında Burkina Faso, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’nin bulunduğu çok sayıda Afrika ülkesindeki insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Yüksek Komiser Vekili, Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigray eyaletinde 2 yıldır devam eden şiddet olaylarıyla ilgili de umut verici ifadeler kullandı.

Al-Nashif “Kuzey Etiyopya’daki düşmanlıkların kısa süre önce yeniden alevlenmesinin ardından dün Tigray’daki yetkililerin süregelen çatışmaların derhal durdurulması ve Afrika Birliği himayesinde bir barış sürecine katılmaya hazır olduklarını açıklaması beni umutlandırdı. Tarafları şiddeti kesin olarak sona erdirmek için derhal adım atmaya ve yapıcı ve gerçek bir diyalogu tercih etmeye çağırıyorum” diye konuştu.

Al-Nashif ayrıca Haiti’deki silahları grupların yarattığı şiddet eylemleri üzerinde de detaylı bir biçimde durdu ve uluslararası toplumu bu şiddetin durdurulması konusunda adım atmaya çağırdı.

Ancak Çin’in bir milyondan fazla Uygur ve Müslüman azınlığa sözde mesleki merkezlerde hapsetmesine sadece atıfta bulundu ve üzerinde detaylı durmadı.

Ancak BM yetkilisi, insan hakları savunucularının Konsey’de bu konuda özel bir oturum yapılması çağrılarına karşın, Çin’in bir milyondan fazla Uygur ve diğer Müslüman azınlığı sözde meslek edindirme merkezlerinde hapsetmesine sadece atıfta bulunarak, ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

Al-Nashif “31 Ağustos’ta kurumum, Çin’in Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları endişelerine ilişkin değerlendirmesini yayınladı; Çin hükümeti ve ilgili taraflara tavsiyelerde bulundu” demekle yetindi.

Rusya’ya eleştiri

Yüksek Komiser Vekili, Rusya’nın Ukrayna savaşına karşı görüşlerini dile getiren vatandaşlarına uyguladığı baskılarla ilgili ise sert eleştirilerde bulundu.

Al-Nashif, “Rusya Federasyonu’nda, Ukrayna’daki savaşa muhalefet eden kişilere yönelik sindirme, kısıtlayıcı tedbirler ve yaptırımlar, anayasada güvence altına alınan temel özgürlüklerin kullanılmasını baltalıyor. Gazetecilere yönelik baskılar, internet kaynaklarının engellenmesi ve diğer sansür biçimleri medya çoğulculuğu ile bağdaşmamakta ve bilgiye erişim hakkını ihlal etmekte” ifadelerini kullandı.

Yüksek Komiser Vekili açıklamasında, Ukrayna’da devam eden savaşın sivil nüfusun hayatını zorlaştırdığını ifade ederken, savaşın sosyoekonomik zorluklar yaratmaya da devam ettiğini dile getirdi.

Ukrayna savaşının dünyanın en yoksul ülkelerinde gıda güvenliği ve yakıt sıkıntılarına neden olduğuna dikkat çekti.

VOA tarafından geçilen İnsan Hakları İhlalleri Dünya Genelinde Alarm Veriyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İnsan Hakları İhlalleri Dünya Genelinde Alarm Veriyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan İnsan Hakları İhlalleri Dünya Genelinde Alarm Veriyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.